Nieuws - 13 september 2007

Kleurstoffen

Het is dus toch waar. Synthetische kleurstoffen maken kinderen onrustiger en drukker. Dat blijkt uit een studie van Southampton University waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet. Moeten we de kleurstoffen de deur uit doen?

Prof. Kees de Graaf, afdeling Humane voeding:
‘Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat er overtuigende aanwijzingen komen dat kleurstoffen en een conserveringsmiddel invloed hebben op het gedrag. De studie is degelijk, en The Lancet is natuurlijk een toptijdschrift. Bovendien heeft de FSA, het Britse equivalent van onze VWA, bijgedragen aan het onderzoek. Dit komt dus niet uit een verdachte hoek.
Ik heb begrepen dat de EFSA nu de onderzoeksgegevens uit Engeland gaat bekijken.
Het is trouwens niet zo dat ouders in paniek moeten raken. De onderzoekers gaven de kinderen van negen per dag ongeveer evenveel kleurstoffen als er in twee of vier zakken snoep zitten. Dat is vrij veel, toch? Het effect op het gedrag was aantoonbaar, maar subtiel. Het was niet zo dat de kinderen door de klas stuiterden.’

Drs. Jan Burema, statisticus bij de afdeling Humane Voeding:
‘Op de proefopzet van de studie in The Lancet kun je niets aanmerken. Dat geldt ook voor de manier waarop de onderzoekers hun onderzoeksuitkomsten hebben geanalyseerd. Voor hun experiment gebruikten ze twee groepen kinderen, eentje met een gemiddelde leeftijd van drie en eentje met een gemiddelde leeftijd van acht jaar. De onderzoekers gaven de kinderen in willekeurige volgorde een week lang een placebo, of drankjes met kleurstoffen en een conserveringsmiddel. Vervolgens keken ze hoe actief de kinderen die week waren geweest. Ze vergeleken de uitslagen met een meting vooraf, toen de kinderen geen placebo of drankjes kregen.
Er is wel iets merkwaardigs aan de hand. De achtjarige kinderen werden drukker door de kleurstoffen, maar ook door de placebo. Met de jonge groep kinderen was het omgekeerde het geval: ze waren niet zo druk als normaal. Of ze nou een placebo kregen of een drankje met additieven, ze waren rustiger dan vooraf. Dat zet je aan het denken. Laat ik het zo zeggen: er is ruimte voor twijfel.’