Nieuws - 14 december 2006

Kippen slachten

58_opinie_0.jpg
Dr. Bert Lambooij van de Animal Sciences Group gaat in opdracht van het ministerie van LNV een literatuurstudie verrichten naar het doden van kippen. De minister heeft om het onderzoek gevraagd na Kamervragen en berichten in de media over misstanden in kippenslachterijen.
In Nederlandse slachterijen moeten kippen voor de slacht worden verdoofd. Dat gebeurt door ze door een waterbad te halen dat onder stroom staat. Wettelijk gezien moet daar 100 volt op staan, maar volgens de berichten lappen slachterijen die eis aan hun laars en gebruiken een lager voltage.
Een hoog voltage zorgt ervoor dat de kippen krachtige spiersamentrekkingen krijgen, die kunnen leiden tot bloedingen in het spierweefsel. De kipconsument vindt dan rode vlekjes in zijn filet. Te lage spanning zorgt er voor dat veel kippen niet bedwelmd zijn na het stroombad. Het gevolg is dat ze nog bij kennis zijn als de hals wordt ingesneden om ze te laten doodbloeden.
Sommige kippen halen het waterbad van zestig graden, bedoeld om de pluk makkelijker te maken, zelfs levend en verdrinken pas na een langdurige doodstrijd.
‘Wij weten dat tien procent van de kippen onverdoofd het bad uitkomt als je je aan de wettelijke eisen houdt. Als je dat niet doet, is dat percentage hoger’ zegt Lambooij.
Hij heeft in het verleden regelmatig geprotesteerd tegen het dierenleed in slachterijen en heeft onderzoek gedaan naar dodingsmethoden bij verschillende diersoorten. In oktober sprak hij zich in het tv-programma Eén vandaag uit voor het gebruik van gas om kippen te doden. Hij gaat nu voor LNV de beschikbare wetenschappelijke kennis over verschillende methoden om kippen te slachten op een rij zetten. Lambooij verwacht in januari rapport uit te brengen. / Korné Versluis

De uitzending van Eén vandaag van 24 oktober waarin Lambooij optreedt, is te zien via www.uitzendinggemist.nl