Nieuws - 1 januari 1970

Kikker dwarsboomt kweek meerval

Kikkers kunnen de kweek van Afrikaanse meervallen behoorlijk frustreren, blijkt uit promotieonderzoek van dr. Gertjan de Graaf. Ze vormen een grote voedselconcurrent. De onderzoeker bedacht een methode voor een optimale meervalkweek.

Door de maaginhoud van de kikkerlarven te inspecteren, kwam de Graaf tot de conclusie dat de beestjes een geduchte voedselconcurrent zijn van de meerval. De kikkerlarven eten algen, waar het jongbroed van de meerval zich ook mee moet voeden. Het ontstane voedseltekort reduceert de visproductie enorm: de productie in onbeschermde vijvers is zo'n zes maal lager dan in vijvers die tegen kikkers beschermd werden. Ter bescherming omringde De Graaf een aantal vijvers met een wand van aluminium platen. Een 0,8 meter hoge wand bleek te voldoen om de kikkers tegen te houden. Het continu weghalen van kikkerdril is veel arbeidsintensiever.
De graaf onderzocht vijvers op het National Fish Culture Station in Djoumouna, in de Democratische Republiek Congo. Hij vond er drie soorten kikkers, die het hele jaar door aanwezig zijn. Rana occipitalis, Ptychadena pumilio en Xenopus tropicalis.
De Graaf ontwikkelde ook een methode waarbij met eenvoudige middelen een hoge productie kan worden gerealiseerd - ruim dertig jonge meervallen per vierkante meter per veertig dagen. Een kooi van muskietengaas houdt daarbij de larven bijeen en de wortels van de waterhyacint dienen als ei-incubator. Het blijkt een betrouwbare methode te zijn, en in samenwerking met de FAO is een instructiefilmpje gemaakt voor beginnende meervalkwekers.
De Graaf kwam ook met een antwoordt op een probleem bij het kweken van tilapia, waarbij het jongbroed het visvoer eet dat is bedoeld voor de volwassen vissen. Bij het kweken van de Nijltilapia in combinatie met de Afrikaanse meerval en de Afrikaanse slangkopvis eten de meerval en de slangkopvis het overschot aan jongbroed weg. / HB

De Graaf promoveerde op 13 december bij emeritus hoogleraar Visteelt en visserij prof. Bram Huisman en prof. Johan Verreth, hoogleraar Visteelt en visserij.