Nieuws - 14 september 2006

Kijkcolleges

Het leven in Wageningen gaat grondig veranderen. Slaperige studenten zullen op maandag- en vrijdagochtend niet langer de collegezalen bevolken. Zij kunnen volgend jaar na een zwaar weekend of een alcoholische donderdagnacht in bed blijven en toch hun colleges volgen. Want pod- en vodcasting zijn de ultieme manier om geen hoorcolleges meer te hoeven volgen. Onze hoorcolleges worden kijkcolleges. Het sluit aan bij de belangstelling van de hedendaagse jeugd, want jongeren luisteren niet meer, jongeren kijken.
Het is wel jammer dat ons bouwprogramma niet meer is terug te draaien, want vele nieuwe kubieke meters zijn door de kijkcolleges volstrekt overbodig geworden. Maar misschien heeft een vastgoedhandelaar belangstelling voor onze leegstand. Dan worden wij toch nog een schatrijke universiteit.
De kijkcolleges hebben nog meer voordelen. Docenten worden overbodig. Zij kunnen nu hun colleges in de studio van WUR-tv laten opnemen of zelf met een video aan de gang gaan. Veel beter nog is dat we enkele bekende Nederlanders inhuren om de colleges te presenteren. Cox Habbema en Estelle Gullit lijken me zeer geschikt om onze instromers te vermaken, want beide dames hebben levenservaring en instromers meestal ook. Martin Gaus kan Dier voor zijn rekening nemen. Antoine Bodar is overal voor inzetbaar. De cast van GTST lijkt me geschikt om de economiecolleges te verzorgen, want goede tijden, slechte tijden is een sprekend voorbeeld van golfbewegingen.
En de docenten kunnen zich geheel en al met de wetenschap bezighouden, want hoorcolleges leveren hier toch geen geld en aanzien op.