Nieuws - 13 augustus 2015

Kasplanten zuchten onder het warme weer

tekst:
Rob Ramaker

Planten en zeewier in de kassen van Wageningen UR lijdt deze week flink onder het hete weer. Zonder koelmaatregelen leggen planten het loodje en mislukken de exerimenten.

Foto: De Zeesla van promovenda Marit Nederlof verkleurt door de hoge temperaturen

De temperatuur in kassencomplex Nergena, dat onder meer de Wageningse zeewier- en algenexperimenten huisvest, loopt deze dagen op tot wel 40 graden. Dat zorgt niet alleen voor puffende onderzoekers maar ook de planten hebben te lijden. Zeker op de dagen dat de buitentemperatuur ’s nachts niet onder de 20 graden zakt, dreigen zij het loodje te leggen.

Promovenda Marit Nederlof illustreert dit met haar Zeesla die aan de randen wit begint te kleuren. Gelukkig is het experiment bijna afgelopen en zijn de resultaten binnen. Onlangs werd Nederlof wel verrast door een paar warme dagen. Toen de watertemperatuur boven de 25 graden kwam, greep de witte kleur snel om zich heen en was het wier al snel dood. Dat was weliswaar leerzaam, maar PhD-studenten kunnen zich niet te vaak veroorloven op deze manier te leren.

Zeker bij de grote experimenten nemen onderzoekers daarom voorzorgsmaatregelen. De reactoren met algen zijn gekoeld en bovenin de kassen wordt een deel van het zonlicht tegengehouden met halfdoorlatende kleden. Die laatste vorm van bescherming is echter geen optie voor zeewier, zegt Willem Brandenburg, DLO-onderzoeker bij PRI agrosysteemkunde. ‘De waterkolom neemt al heel veel licht op’. Wanneer nog meer licht wordt tegengehouden heeft de Zeesla het misschien wat minder warm, maar krijgt het ook niet genoeg licht.

Brandenburg wil met zijn experimenten zorgen dat het verbouwen van zeewier heel gewoon is in 2050. In de nieuwe editie van Resource lees je er alles over. Hij ligt nu overal in de bakken.