Nieuws - 25 augustus 2010

Kamperen, kraken of emigreren

De kamernood in Wageningen is fors. Huisvester Idealis heeft weliswaar ambitieuze plannen voor de toekomst, maar daar koop je nu als eerstejaars weinig voor. Wat kun je zelf doen?

18-Afrikanen-Forum-GA--2010.jpg
'Eerlijk gezegd dacht ik bij Wageningen aan een dooie stad', vertelt eerstejaars biotechnologie Daan Korstanje. 'Ik verwachtte gemakkelijk onderkomen te kunnen vinden.' Nu is hij één van de honderden nieuwe studenten die op zoek zijn naar een kamer. Een maand of twee staat hij al ingeschreven bij Idealis, maar daar verwacht hij voorlopig niet al te veel van. 'Ik ben steeds dertigste in de loting.' Wie op dit moment onderdak wil vinden, moet geluk hebben, creatief en geduldig zijn, niet te veel eisen stellen. Zeven tips om het geluk een handje te helpen.
1. Bekijk het aanbod van de WSO Kamerbalie
In Wageningen bemiddelt de WSO tussen studenten en het particuliere aanbod. Op www.wso.wur.nl/kamerbalie  kun je direct contact zoeken met de verhuurder. Op dit moment is de vraag vele malen hoger dan het aanbod; er staan gemiddeld maar 10 kamers op de site. 'Voor één kamer wordt een verhuurder al gauw vijftig keer gebeld', vertelt André Joosten van de WSO. 'We hebben zelf een nepadvertentie geplaatst om te peilen hoe groot de vraag is, binnen anderhalf uur hadden we al 23 mailtjes van studenten.' Samen met de universiteit wordt met advertenties in lokale kranten geprobeerd om nieuwe verhuurders te trekken. 'De actie heeft inmiddels zo'n twintig nieuwe verhuurders opgeleverd', aldus André. Al met al is de Kamerbalie een mooi startpunt in je zoektocht.
2. Zoek op internet
Op dezelfde wijze kun je talloze sites bezoeken. Je kunt je inschrijven of zoeken op sites als Kamernet.nl, Studentenkamers.nl, Opmijnkamer.nl, Easykamer.nl, Studentzonderkamer.nl en Marktplaats.nl. Ongetwijfeld kun je jezelf uren vermaken met het bezoeken van dergelijke sites. Is het goed voor je gemoedsrust? Gewoon doorgaan! Je zult ontdekken dat veel dezelfde kamers op verschillende sites worden aangekomen en het werkelijke aanbod niet zo groot is. Het is ook niet geheel onwaarschijnlijk dat je meer sites met kameraanbod dan kamers kunt ontdekken. Toch vond eerstejaars Daan Korstanje zowaar een kamer via deze weg. 'Een appartement met twee kamers;het zag er werkelijk prima uit.' Helaas was de prijs van 375 euro voor hem niet echt realistisch.  
3. Maak vrienden
Tot dusver tips die goed zijn voor je gemoedsrust, maar die nauwelijks bijdragen aan het vinden van een kamer. Wil je echt snel in Wageningen gaan wonen, dan kun je beter vlug vrienden maken. Lach vriendelijk naar medestudenten die wel een kamer hebben en bied hun af en toe een biertje aan. Misschien mag je tijdelijk op de bank slapen. Maar pas op! De meeste Wageningers hebben een hekel aan slijmballen.
4. Emigreer
Buitenlandse studenten hebben een kamergarantie. Tot ergernis van de PVV, die Kamervragen stelde, slapen er dit jaar zelfs studenten in een hotel. Het kost wat moeite, maar door te emigreren krijg jij ook zo'n kamergarantie! Stel je er niet al te veel bij voor. Het hotel is verre van luxe en met een beetje pech kom je terecht in een vakantiehuisjespark in Hoenderloo. Kun je alsnog elke dag gaan reizen.
5. Ga naar Leeuwarden
Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) Leeuwarden is een onderdeel van Wageningen UR. Veel Wageningse studies worden in Leeuwarden op bachelorniveau aangeboden, maar dan net een tikkeltje praktischer. Als je particulier zoekt, heb je in Leeuwarden zo een kamer. Eventueel kun je na je bachelor alsnog naar Wageningen. VHL in Velp biedt geen soelaas. De Stichting Studentenhuisvesting Larenstein heeft nog 10 kamers te verdelen over 128 studenten.
6. Kraak een kamer
Geen zin in Friesland? Wageningen UR is bezig een deel van haar vastgoed af te stoten. Tot de herontwikkeling begint, vormen deze panden prima kraaklocaties. Legaal is kraken niet: op 1 juni stemde de Eerste Kamer in met een kraakverbod. De gemeente Wageningen heeft echter gezegd zich 'terughoudend' op te stellen bij de handhaving.
7. Ga praten met een arts
Bij Idealis kun je het predicaat urgentie krijgen. Misschien ben je medisch niet helemaal in orde en krijg je daarom voorrang bij het zoeken naar een kamer. Een illegale handicap is wel riskant. Niet alleen zullen veel doktoren door je actie heen prikken, ook het wereldverbeterende Wageningen zal je de rest van je leven met de nek aankijken.
8. Koop een tent
Tot slot: verleng je vakantiegevoel en start je studie vanaf de camping. Je zult niet de enige zijn. Op camping De Wielerbaan stromen de reserveringen van studenten binnen. Dit jaar verwacht de camping zeker vijftig studenten te verwelkomen. Ook op de camping kun je een uitwonende beurs ontvangen. Extra geluk: vanaf september begint het naseizoen en betaal je aanzienlijk lagere prijzen. Wel zonder entertainmentteam.