Nieuws - 27 mei 2011

Kamervragen

Altijd leuk: kamervragen naar aanleiding van gebeurtenissen in het hoger onderwijs. Deze week een paar opmerkelijke.

Bij_de_buren_YK.jpg
Vragen aan de staatssecretaris van Onderwijs.
1. Universiteitsjournalistiek: een interne of open aangelegenheid?
Jasper van Dijk (SP) stelde deze week kamervragen naar aanleiding van de nieuwssite van de Radboud Universiteit, die verhuist van extern naar een intern platform. Van Dijk vroeg staatssecretaris Halbe Zijlstra of hij - net als Van Dijk - zich ook zorgen maakte over het verlies van onafhankelijke journalistiek aan de universiteiten. Voorbeelden te over, inclusief een niet nader te noemen voormalige landbouw-universiteit. In Nijmegen bereikt de universiteitsjournalistiek binnenkort een historisch diepepunt. Waar ooit een prima, open weblog te bezoeken was, met ruimte voor discussie, mag de student aan de RU zich in de toekomst eerst inloggen voordat hij de keurige corporate nieuwsberichtjes voorgeschoteld krijgt.
2. Wat moeten de Antwerpse universiteitsstudenten aan met de tsunami van hogeschoolstudenten in de universiteitsbibliotheken?
In de Vlaamse stad worden de universiteitsstudenten (hierna: studenten) zo ziek van de hbo-studenten (hierna: scholieren) in hun UB dat ze de Facebook-groep 'Hogeschool ga in je eigen bib studeren' hebben opgericht. Volgens de studenten nemen de scholieren al hún ruimte in, terwijl de scholieren zeggen dat ze 'dat kunnen en dat mogen'. De studenten op Facebook tegen de scholieren: 'Mannekes, stop met zagen. Anders geven we jullie geen verlof als ge later voor ons komt werken.' De hbo'ers tegen de studenten: 'Ik heb geen examens meer, maar speciaal voor die mannen te kloten, ga ik daar aan mijn eindwerk werken. Met AL mijn boeken rond mij.' Gelukkig is het in Nederland, dankzij Inholland, een stuk rustiger geworden in de plaatselijke ' bibs'.
3. Wat vindt de staatssecretaris van de het matige kennisniveau van studenten over de Nederlandse taal?
Tja, dat krijg je ervan als je niet fatsoenlijk kunt studeren in een rustige bibliotheek: het kennisniveau van academische studenten gaat hollend achteruit. In Nijmegen werden studenten en medewerkers uitgenodigd een taaltest te maken. Wat bleek? Driekwart van de studenten was niet in staat de toets tot een goed einde te brengen. Is dat heel erg? Ja, zegt 70 procent van de medewerkers van de RU, studenten zouden foutloos moeten kunnen schrijven. De studenten denken daar anders over: met name de bèta's (77 procent van hen) maken zich totaal niet druk over een foutje meer of minder. Overigens, voor het beste nieuws en betrouwbaardere berichten over de RU, kunt u in de toekomst het beste inloggen op RadboudNet.nl.
4. Waar is de bordkartonnen naakte dame gebleven, die de kantines van Universiteit Utrecht opsierde, maar deze week verwijderd werd?
Hoogstwaarschijnlijk niet op de werkkamer van docent/onderzoeker Albert Meijer. De manshoge dame stond tot voor kort gezellig in haar gele zwemkleding een yoghurt-drankje te promoten - de verkoop schoot omhoog - maar niets is zo onschuldig als het lijkt. Meijer: 'Dit bord past niet bij het vrouwbeeld dat de universiteit zou moeten uitdragen. We leiden hier jonge mensen op om kritisch naar de samenleving te kijken. Een bimbo in bikini midden in de kantine past daar niet bij.' En dus werd het bord na zijn klacht verwijderd uit het departement van Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Zonde, zo vinden wij, en zo vindt ook studentensite Soggen.nl. Bovendien, zo vragen de bloggers zich, heel kritisch opgeleid, af: 'Dus de vrouw is een bimbo? Hoe weet Meijer dat? Kritisch gekeken naar de achtergrond van de vrouw? Of is elke vrouw in een bikini gelijk inhoudsloos?'
Zijlstra is in beraad over de antwoorden.