Nieuws - 1 november 2001

Kamernood

Kamernood

Op tafel staan allemaal kleine pompoenen, die naar gebruik met Halloween zo eng mogelijk bewerkt moeten worden. Het is het begin van een avond georganiseerd door de proppengroep van de Wageningse Studenten Organisatie (WSO). Het onderwerp van de avond is de 'dakloze' student in Wageningen. Maar tegelijkertijd is er een overkoepelend thema bedacht: Halloween dus.

Voor het eten - pompoensoep met macaroni - vertelt Joris Slingerland wat over de bedoeling van de avond. "Officieel is er geen kamernood", zegt hij, "maar ondertussen zijn er nog steeds studenten die in tenten op de camping verblijven." Andere studenten blijken te logeren bij kennissen of kijken tegen een deadline aan, wanneer ze weer hun kamer moeten verlaten vanwege onderhuur. Om de kamernood nog eens extra te benadrukken, heeft Joris het stapeltje kaartjes met kamerzoekenden en het stapeltje kamers te huur van de kamerbalie meegenomen. Het is duidelijk welk stapeltje 'wint'.

Toch zijn er van de ongeveer vijftien aanwezigen maar twee studenten die nog geen kamer hebben. Bianca Deen is een van hen en inmiddels wel heel hard op zoek. Wanneer ze om half negen college heeft, moet ze thuis in Linschoten om half zeven op de fiets stappen om de trein te halen. Met een beetje pech heeft ze dan college tot vijf uur, waardoor ze pas om zeven uur 's avonds weer thuis is. Haar methode: elke dag de kamerbalie bellen en zoveel mogelijk hospiteren. Op een gegeven moment kwam ze bij een huis uit, waar ze al een keertje geweest was, alleen nu voor een andere kamer. Bianca is inmiddels niet kritisch meer, als ze maar wat heeft. "Ik had helemaal niet verwacht dat er in Wageningen kamernood zou zijn. Iedereen vertelde me dat je hier zo een kamer hebt."

Ook Marlies van den Bergh is nog op zoek naar een kamer. Ze hoopt op een SSHW-kamer, want ze wil niet hospiteren bij een studentenhuis. "Mijn beide broers hebben bij zoveel huizen gehospiteerd. Ze liepen van kamer naar kamer. Dat wil ik niet. Daar zie ik namelijk enorm tegenop."

Aniek Ivens is een van de organisatoren van de avond. Zelf heeft ze een kamer in onderhuur kunnen bemachtigen. Ze vertelt over het idee van de proppengroep om deze avond te organiseren. "We hebben aan deze avond veel publiciteit gegeven. We hopen bijvoorbeeld dat mensen nu horen dat er kamernood is en misschien die zolderkamer die ze nog leeg hebben staan gaan verhuren."

Aniek heeft ook nog een goede tip voor kamerzoekenden. Twee vriendinnen van haar gingen in Groningen studeren en daar was het onmogelijk om een kamer te krijgen. Hebben ze een hele dag met een grote kroon op door de stad gelopen met daarop 'Help, ik ben dakloos'. Aan het eind van de dag hadden ze allebei een kamer.

Als het eten op is, wordt begonnen aan de speciale Halloween-film. Niet erg bijzonder, verzucht Jeroen Scharroo, co?rdinator van de proppengroep. Leuker is het uitgebreide spelletje Cluedo dat daarop volgt. Door middel van allerlei aanwijzingen moeten de deelnemers achterhalen wie iemand waar en met welk wapen heeft vermoord. De aanwijzingen kunnen ze verdienen door allerlei spelletjes en opdrachten te vervullen. Zo moeten ze bij een van de opdrachten voelen in een emmer met een glibberige substantie. Bijna iedereen geeft het juiste antwoord op de vraag van welke substantie sprake is: behangplaksel. Alleen de klonten strooien verwarring. Zo is iemand ervan overtuigd dat het gaat om de overgebleven macaroni aangevuld met water.

In een andere opdracht moet een cryptische omschrijving opgelost worden: 'een donders kruid voor een lichtend gerecht.' Als steuntje in de rug gaat Aniek rond met het kruid en laat iedereen even ruiken. Iedereen raadt het goede antwoord: hete bliksem natuurlijk.

De dakloze studenten blijven slapen op een lege kamer ergens in Rijnsteeg. Joris heeft een geslaagde avond gehad, hoewel de proppengroep volgens hem wel een maand te laat was met de organisatie van de avond. "Toen zaten nog echt veel studenten zonder kamer, de meesten hebben nu wel onderdak gevonden." Volgens Slingerland heeft de proppengroep komend jaar nog meer leuke acties in petto. Zo komt er waarschijnlijk een gala en ook een valentijnsverassing staat op het programma. Opgelet dus.

Arin van der Zee

Foto Guy Ackermans