Nieuws - 23 april 2012

Kabinet wilde basisbeurs volledig afschaffen

tekst:
Redactie

VVD, CDA en PVV wilden de basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten afschaffen. De langstudeerboete zou in 2014 van tafel verdwijnen. Dat blijkt uit een document in handen van RTL Nieuws.

Catshuis.jpg
Het Catshuisberaad mislukte zaterdag doordat de PVV op het laatste moment het akkoord verwierp. De partij van Geert Wilders zag niks in de bezuinigingen die het kabinet had bedacht om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen. Een van de plannen van het kabinet was de de basisbeurs voor master- én bachelorstudenten volledig af te schaffen, en in plaat daarvan een sociaal leenstelsel in te richten. Dit moest een besparing opleveren van twintig miljoen euro in 2014 en 25 miljoen in 2015. Op de lange termijn zou er jaarlijks 690 miljoen euro mee worden bespaard.
In ruil zou de langstudeerboete in 2014 worden afgeschaft. Dat kost de overheid op termijn 393 miljoen euro per jaar, wat het totaal aan bezuinigingen in het hoger onderwijs op 297 miljoen zou brengen.
Demissionair
De verwachting is dat premier Rutte zijn ontslag aanbiedt en zijn kabinet demissionair wordt. In afwachting van die beslissing zijn de voor vandaag geplande debatten in de Tweede Kamer 'tot nader order' uitgesteld. Dat geldt dus ook voor een debat met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het invoeren van het sociale leenstelsel in de masterfase. Op initiatief van SP, GL PvdA, D66 en PVV is dit uitgesteld. Jesse Klaver, de onderwijsspecialist van GroenLinks, twitterde bovendien dat het thema controversieel moet worden verklaard. Dit betekent dat het demissionair kabinet tot de verkiezingen geen knopen doorhakt.
De Europese Unie eist dat Nederland deze week laat zien hoe het zijn begrotingstekort onder de 3 procent wil brengen. Formeel was het kabinet-Rutte al een minderheidskabinet. Demissionair of niet, het kan proberen een deel van de bezuinigingen alsnog door het parlement te loodsen.
Deeltijders
Langstuderende deeltijdstudenten zullen naar verwachting niet het slachtoffer worden van de val van het kabinet. Het kamerbreed gesteunde plan dat ze tot 2017 een beroep mogen doen op de profileringsfondsen van hogescholen en universiteiten kan waarschijnlijk ook met een ministeriële beschikking worden geregeld.