Nieuws - 28 juni 2001

Job Kuik, derdejaars Tropisch landgebruik, nachtportier op conferentiecentrum De Born

Job Kuik, derdejaars Tropisch landgebruik, nachtportier op conferentiecentrum De Born

'Het eten varieert van zalm tot krokodil'

Job Kuik verruilde een jaar geleden zijn Dijkgraaf-afdeling voor een onderkomen op conferentiecentrum De Born in Bennekom. Daar heeft het ICT-bedrijf Aino zijn conferentie- en vergadercentrum gevestigd. Kuik is er nachtportier en staat bovendien regelmatig achter de bar.

In de bossen van Bennekom staat het conferentiecentrum De Born. Het is in de jaren dertig gebouwd door socialistische vrouwen, die er in het begin allerlei 'vrouw-vormende' cursussen gaven. Later kwam de vereniging in feministisch vaarwater terecht en werd het een plek waar vooruitstrevende vrouwen vergaderden.

Sinds een paar jaar huist in het conferentiecentrum echter het ICT-bedrijf Aino. Job Kuik werkt er achter de bar en als nachtportier. Kuik: "Veel bekende vrouwen uit Nederland hebben hier cursussen gevolgd. Ik denk bijvoorbeeld aan Hedy d'Ancona. In de jaren negentig werd het onderhoud echter te duur voor de vereniging. Het bestuur besloot het centrum te verhuren, met als voorwaarde dat het als ontmoetingsplek dienst zou blijven doen. Zo heeft Aino zich hier kunnen vestigen met een conferentie- en vergadercentrum."

De eerste keer dat Kuik op het conferentiecentrum kwam om te solliciteren, zaten zijn managers in schilderkleren aan de pizza omdat ze het gebouw aan het opknappen waren: "De inrichting was van voor de oorlog. Er is door Aino veel verbouwd. Langzamerhand werd het uiterlijk steeds professioneler. Ik werd in eerste instantie aangenomen als hulp in de catering. Later stelden ze me voor hier ook te komen wonen, in ruil voor werk als nachtportier. Daar heb ik niet lang over hoeven nadenken."

Het wonen op De Born heeft veel voordelen. Zo is, bij afwezigheid van gasten, de barzaal een ideale plek om gitaar te spelen, kan Kuik in het weekend gerust vrienden uitnodigen om te blijven slapen omdat er hotelkamers genoeg zijn en heeft hij zijn 'eigen' bar. Een ander groot voordeel is dat hij door-de-weeks vrijwel altijd met de keuken kan mee-eten. Kuik: "Het eten varieert een beetje van zalm en varkenshaas tot aan krokodil - de smaak ligt een beetje tussen kip en vis in en het is vrij vettig, maar het smaakt wel lekker - hert en kangoeroe. Wat we eten, ligt een beetje aan het bedrijf dat hier een cursus volgt, maar ik heb in ieder geval nog nooit gehaktbal op het menu gehad."

In het centrum worden regelmatig cursussen gehouden. Soms mag Kuik gratis of tegen gereduceerd tarief meedoen. Zo volgde hij onlangs een cursus snellezen en 'mindmapping': "Mindmapping betekent dat je leert om schematisch aantekeningen te maken. Op die manier neem je veel meer op. Tijdens de cursus kregen we tips om 'breinvriendelijk' te werken. Heel praktisch." Niet alle cursussen spreken Kuik aan: "Soms ben ik wel een beetje verbaasd als ik weer cursisten in het bos zie, die 'de werkelijkheid' aan het ervaren zijn. Dan zijn ze bomen aan het voelen, of staan ze in trance door het keukenraampje te gluren net als jij binnenkomt, waardoor je je dood schrikt. Of een cursus staand en liggend schrijven. Dan denk je ook: waar gaat dit over?"

De IT-wereld heeft volgens Kuik een heel eigen karakter. Er wordt een stuk gemakkelijker met geld omgesprongen dan in de doorgaans zuinige studentenwereld. Kuik: "Ze weten hier van leuke feestjes. Met oud en nieuw zijn we met het hele bedrijf naar het Curiosa-huis in Kaatsheuvel geweest. Exclusief diner, zalen in allerlei verschillende sferen, zangers, jazz-pianisten, het is allemaal heel uitgebreid. Ze moeten wel veel geld uitgeven om mensen aan te kunnen trekken. De arbeidsmarkt is erg krap. Ook een spooktocht die wij ooit in het bos hebben gedaan is bijvoorbeeld erg groots opgezet. Beamers op het bos, zodat je allerlei geesten ziet, compleet met rondlopende beren en heksen."

Het grote nadeel van het wonen op De Born is dat Kuik een beetje buiten de studentenwereld valt. Kuik: "Vaak moet ik voor ??n uur terug zijn op mijn post en dan moet je ook nog een beetje fris zijn. En als je zit te leren, komt er niemand langs om eens op je deur te kloppen voor een biertje. Ik mis het afdelingsleven wel. Als ik terug kom van mijn stage, ga ik weer in Wageningen wonen. Ik heb hier veel lol gehad en ook de nodig financi?le voordelen genoten, maar dan is het tijd voor wat anders."

Arin van Zee

Job Kuik maakt van alles mee op het conferentiecentrum: "Soms ben ik wel een beetje verbaasd als ik weer cursisten in het bos zie, die 'de werkelijkheid' aan het ervaren zijn."

Foto Guy Ackermans