Nieuws - 14 mei 2009

INVENTIEF

Het nieuwe gebouw Radix brengt inventiviteit in de mens naar boven. Neem Corrie. Ze werkt op de tweede verdieping, ook wel toendra geheten. Haar collega draagt een jas tegen de kou en de tocht, maar zij wil dat niet. Ze heeft een elektrisch kacheltje naast haar bureau gezet. Simpel maar doeltreffend.
Maar de toendra is ook donker, de lampen branden alleen bij beweging. Corrie - ze weet alles van de populatiedynamica van aaltjes - blijkt vindingrijk. Ze heeft een lichtgele schemerlamp neergezet en ze zwaait af en toe met haar armen. Daarbij maakt ze contact met bewegingssensoren én met haar overburen.
Roepen mag namelijk niet. Dat stoort. De filosofie achter Radix is ‘open en transparant’ en dat betekent dat vrijwel iedereen in een kantoortuin zit. De plantonderzoekers praten dus zachtjes en zijn stil als ze koffie halen.
Om verkeer langs hun bureau en inkijk tegen te gaan, hebben ze creatief muurtjes gebouwd. Van stokken, van kasten, van planten, en zelfs van oude nummers van Plant and Soil.
Twee verdiepingen hoger zitten de nutriëntenrekenaars van PRI. Zij bewonen de savanne en blijken ook bijzonder inventief. De zonwering gaat hier automatisch omhoog als het waait. Anton heeft in april de 27 graden al gemeten. Normaal gesproken maakt hij aardappels resistent tegen phytophthora infestans. Maar die aardappels kunnen wel even wachten. Anton zette een witte ventilator op zijn bureau en wist met een rolletje tape en een paraplu zijn werkplek te beschermen tegen overdadig licht. Vroeger heeft hij veel naar MacGyver gekeken.
Even verderop heeft een tuinbouwdeskundige metershoge posters van Libelle (‘Neem het gratis plantenboekje mee!’) voor de ruiten geplakt. Een ander vangt zonlicht in met een roodwit geruite theedoek.
Jaap daarentegen heeft een serieuze investering gedaan. Voor zijn raam hangt aan witte touwtjes een blauw plastic zeiltje. Twee euro negentig bij de Gamma. Anders dan bij zijn buurman bedekt het zeiltje niet het hele raam. De lampen gaan hier niet aan omdat de bewegingssensor stuk is; met de methode van gedeeltelijke bedekking komt er nog voldoende licht binnen om artikelen over emissie-arme mesttoediening te kunnen lezen. In de beperking toont zich de meester.