Nieuws - 24 april 2017

Internationale studenten weer goed verzekerd

tekst:
Albert Sikkema

Internationale studenten van de WUR hoeven binnenkort geen borg meer te betalen bij ziekenhuis Gelderse Vallei om voor behandeling in aanmerking te komen. De WUR heeft een uitgebreide verzekering bij AON kunnen afsluiten die alle zorgkosten dekt.

Foto: ziekenhuis Gelderse Vallei

Het ziekenhuis in Ede vroeg sinds 1 januari 2016 een borg van 300 euro aan buitenlandse studenten en promovendi van de WUR, omdat hun zorgverzekering van AON niet alle zorgkosten dekte. De kosten van chronische aandoeningen, zwangerschappen en psychische klachten werden vaak niet vergoed door deze verzekering. Als gevolg daarvan was de Gelderse Vallei veel tijd kwijt aan het innen van de zorgkosten. Het ziekenhuis stelde daarom een borg in van 300 euro. Dat zorgde voor veel extra kosten en gedoe bij internationale studenten, omdat ze voor een eenvoudige bloedtest een hoop contact geld moesten neerleggen en zelf moesten uitzoeken hoe ze dat geld (deels) terug kregen. Internationale promovendi hadden dit probleem aanvankelijk ook, maar in september vorig jaar konden die al een bredere polis afsluiten bij AON.

Geen voorschot meer
De WUR heeft nu overeenstemming met AON bereikt over een nieuwe verzekering voor alle promovendi en studenten die ook bestaande aandoeningen, zwangerschappen en psychische klachten vergoedt: vanaf 1 september dit jaar biedt AON een Complete+-pakket aan voor 58,80 euro per maand. Ziekenhuis Gelderse Vallei vond dit zo’n goede stap dat het vanaf 1 mei geen voorschot meer vraagt aan internationale studenten van de WUR. Hierbij speelde Tijs Breukink, bestuurder bij WUR en toezichthouder bij Gelderse Vallei, een bemiddelende rol.

Nieuwe studenten
De uitgebreide verzekering geldt voor alle nieuwe internationale masterstudenten en promovendi die vanaf 1 september starten aan de WUR. De reeds ingeschreven studenten en promovendi houden de oude verzekering, AON Complete. Die kunnen de oude verzekering alleen verruilen voor de nieuwe uitgebreide verzekering als ze de verzekerde periode onderbreken, doordat ze bijvoorbeeld een tijd in hun vaderland vertoeven. Als ze meer dan een jaar niet in Nederland komen, kunnen ze bij terugkomst in Wageningen een Complete + pakket afsluiten.

Onderbreken
Met de uitgebreide verzekering moeten de internationale studenten onbeperkte zorg kunnen ontvangen. Dat was het afgelopen jaar geregeld niet het geval. Studenten werden geconfronteerd met hoge medische kosten of moesten hun studie onderbreken om zich in hun thuisland te laten behandelen, terwijl dit medisch gezien niet nodig was.

Het Student Service Centre kan de nieuwe verzekering vanaf 1 mei afsluiten. Eind mei geeft AON een presentatie in Wageningen over het nieuwe AON Complete + pakket.

lees ook