Nieuws - 18 maart 2010

Internationale lachspiegel

Typical Dutch is een heerlijke rubriek. Eentje die ik vaak als eerste lees. Het is als een lachspiegel met een internationale bolling. Pas als je door de ogen van een buitenstaander naar jezelf kunt kijken, realiseer je je wat een vreemd volk we eigenlijk zijn.

Boersma_in_kleur.JPG
Wageningen Universiteit wil een internationale uitstraling hebben, maar door deze rubriek blijkt dat onze gewoontes gewoon zwaar polderiek zijn. Kijk maar naar onze planmatige manier van leven, de directe manier van reageren, onze kroketten en onze voorliefde voor zoute drop. En wat te denken van de Elfstedenkoorts? We lopen pas echt warm als er ijs ligt.
Onze buitenlandse collega's bekijken het allemaal vol verwondering. En sommigen schrijven het op.
Ik heb bewondering voor de schrijvers van deze Typical-Dutchstukjes. Wat een lef! Ze confronteren ons met waarheden die we misschien liever niet willen lezen. Ze durven hun nek uit te steken en iets te schrijven over die malle Nederlandse collega's. Ze hebben vast moeite om enige schroom te overwinnen. Toch zou ik zeggen: lekker doen! Ik vind het klasse. Houd ons die vreemd golvende lachspiegel maar lekker voor. Confronteer ons met het noninternationale gedrag. Wees maar lekker direct en plan het schrijven van een stukje in je volle agenda en lever het in bij de redactie. Die waardeert het enorm. Net als ik. En ik weet zeker dat deze stukjes ook door vele anderen met Hollandse gretigheid gelezen worden. Wij zien er de humor wel van in.
Om die waardering te laten blijken, is er nu een beloning tegenover gezet. Wordt je stukje geplaatst, dan levert dat 50 euro op. En een zak drop. Als dat niet Typical Dutch is? Die drop is denk ik vooral om uit te delen. Want welke non-Dutch houdt er nou van drop?