Nieuws - 12 mei 2011

Insecten in de spotlight

Liefhebbers van films waarin creepy crawlies de hoofdrol spelen, kunnen 26 en 27 mei hun lol op tijdens het filmfestival van de INSECTENexperience. Op de schermen van CineMec in Ede worden verschillende films en documentaires getoond waarin geleedpotigen de show stelen.

26-hellstrom-pressman.jpg
Insecten zijn de meest gehate diersoort ter wereld, zo bleek onlangs uit een rotbeestenverkiezing  van Vroege Vogels. Winnaar was de teek, al is dat formeel gezien eigenlijk geen insect. Daarna kwamen de steekmug, de daas en de wesp. Ook de rest van de lijst bestond voornamelijk uit insecten.
Om te laten zien dat insecten ook leuk en interessant zijn, organiseert Wageningen UR samen met enkele andere organisaties de INSECTENexperience, een evenement dat naast het filmfestival ook een symposium, trainingen en insectensafari's biedt.
Een beetje verwondering en bewondering is namelijk wel op zijn plaats, want insecten zijn de meest succesvolle diersoort. Met bijna een miljoen beschreven soorten vormen insecten verreweg de grootste groep van dieren. Sterker nog, de soortenrijkdom van alle andere groepen dieren bij elkaar is kleiner dan die van insecten. En er worden aan de lopende band weer nieuwe insecten ontdekt.
Hoe succesvol insecten uiteindelijk kunnen zijn, laat een van de films zien. In The Hellstrom Chronicle betoogt een wetenschapper dat insecten uiteindelijk dankzij hun enorme aanpassingsvermogen en voorplantingsdrift de Darwiniaanse strijd om overleving van de mens zullen winnen. De prijswinnende film, half fictie en half documentaire, combineert fragmenten uit horror- en sciencefictionfilms met prachtige beelden van vlinders, wespen, mieren en andere insecten die daarvóór (de film stamt uit 1971) zelden op film waren vastgelegd.
Voor de ultieme insectenbeleving kun je na de laatste film in het donker onder begeleiding van entomologen op zoek naar allerhande beestjes. De begroeide geluidswal naast CineMec is namelijk een waar eldorado voor insecten.

Op www.insectenexperience.nl vind je het hele programma en kun je je bovendien aanmelden voor alle activiteiten.