Nieuws - 12 maart 2009

IN DE AUSTRALISCHE BAJES

Hans IJken heeft een half jaar lang geknutseld aan de gps-systemen op Autralische trekkers. De student Agrotechnologie is net terug van zijn stage bij een bedrijf in Bendigo. Hij bezocht landbouwbedrijven en wedstrijden Australian football, en bracht ook nog vijf uur door in de plaatselijke bajes.

nieuws_3043.jpg
‘Het moest Brazilië of Australië worden, dat stond voor mij wel vast. Doordat mijn Engels toch echt beter is dan mijn Portugees, heb ik uiteindelijk voor Australië gekozen. Na wat mailtjes en telefoontjes mocht ik mijn stage doen bij een bedrijf dat gps- en landbouwsystemen produceert. Het is gevestigd in Bendigo, zo’n 150 kilometer ten noorden van Melbourne.
Ik hield me vooral bezig met het versnellen van de installatie van gps-systemen op machines, een veelzijdige taak. Daar hoorde ook het maken van handleidingen voor de verschillende types combines, trekkers en landbouwspuiten bij. Om het opbouwen te versnellen moesten er nog allerlei bevestigingsbeugeltjes ontworpen worden met het doel een serie standaardkits beschikbaar te stellen. Om de kits zo goed mogelijk aan de grote verscheidenheid aan landbouwapparatuur aan te passen, ging ik veel bij Australische boeren op bezoek.
In september liep de competitie van de grootste sport in Australië – Australian football of Aussie rules – op zijn einde, en zo kwam het dat ik een halve finale heb mogen bijwonen in Melbourne. Een week later heb ik de finale bij iemand thuis in de tuin gekeken bij een barbecue met een paar biertjes. Die dag eindigde wel wat raar. In Bendigo zijn de uitsmijters van de plaatselijke kroeg vrij rigoureus; lange mensen worden er zonder pardon uitgeknikkerd op een zeker tijdstip. Ik ben 1.95 en dat is schijnbaar genoeg om aan te nemen dat ik op ruzie uit ben. Ik werd de straat op gegooid, waar net een vechtpartij aan de gang was, en voor ik het wist zat ik achterin een politiebusje op weg naar de cop shop om daar vijf uur te brommen. Dat zijn blijkbaar ook Aussie rules…
Toen mijn collega’s hoorden dat ik van huis uit jager ben, werd ik uitgenodigd voor een jacht op de kangoeroe, het nationale symbool. Aan het begin van mijn verblijf had ik al van het vlees geproefd, erg lekker. Helaas lieten de dieren zich niet zien en bleef de buit beperkt tot enkele konijnen en vossen.
Een ander hoogtepunt in de Australische natuur was een waterskitrip. Na een aantal keren oefenen kon ik zelfs op één ski achter de boot over de Mighty Murray skiën.’