Nieuws - 27 oktober 2014

Idealis internet

Als je in Afrika zit, zoals ik nu, is elke dag een struggle voor de net-niet-basisbehoeften. Electriciteit, kraanwater en internet zijn er meestal wel, maar het is onbetrouwbaar en valt vaak uit. Eigenlijk net zoals het internet bij Idealis.

Want hoewel het met water en electriciteit wel snor zit, is de internettoevoer ongeveer zoals het op tijd terugkrijgen van je examens: je hebt er recht op, maar je krijgt het niet. Op Hoevestein, waar ik woon, valt het internet vaak uit. Gewoon, voor een paar uur of een hele dag. Bovendien wordt de verbinding in de hele flat ontregeld als iemand één routertje aansluit. Maar wat nu op de Marijkeweg  gebeurt, slaat alles. Hoe kun je studenten wekenlang zonder internet laten zitten?

Want laten we wel wezen, internet is inmiddels een basisbehoefte geworden in een land waar álles online geregeld is.  Je hebt het natuurlijk nodig voor de serieuze dingen zoals je e-mail, blackboard en wetenschappelijke literatuur. Maar laten we niet te schijnheilig doen, je wilt ook kunnen facebooken, een nummertje streamen en je serietje downloaden. Blijkbaar is dat bij Idealis nog niet helemaal doorgedrongen. Zij vinden het belangrijker om de relingen opnieuw te verven (in lelijke kleuren, overigens) of ons dagenlang uit onze slaap te houden met het uitbikken van ons toilet en hetzelfde toilet terug te plaatsen. Maar goed internet aanleggen? Ho maar.

Als je hierover probeert te klagen bij Idealis, verwijzen ze je door omdat wij internet krijgen van het WUR-netwerk. Maar dat is flauw, want volgens mij betaal ik mijn servicekosten gewoon aan Idealis en zijn zij dus verantwoordelijk voor goed internet. Als de lift kapot is, is het ook hun taak om te zorgen dat Kone die repareert.

Dus Idealis, het is de hoogste tijd om je internet te moderniseren. We leven in 2014, dus gooi er gewoon een mokergoeie wifi in zodat we lekker op dezelfde snelheid kunnen downloaden, kunnen appen met onze smartphones en gezamenlijk series kunnen kijken in de keuken. Dan hoef je van mij voorlopig de plintjes niet te schilderen.