Nieuws - 1 februari 2001

ID-Lelystad laat voorzichtig journalisten toe in BSE-lab

ID-Lelystad laat voorzichtig journalisten toe in BSE-lab

De cameramensen verdringen zich voor het raam. Misschien kunnen ze de buisjes met hersenweefsel van koeien van buiten af zien. Binnen houdt de rondleider, dr. Bert Urlings, zijn verhaal over de gang van zaken in het BSE-testlab bij ID-Lelystad voor een groepje journalisten.

Ook de journalisten moeten zich behelpen. Zij moeten alles in hun hoofd opslaan, boekjes, pennen, papier, niets mag mee het lab in. Ieder moet zijn handen in zijn zakken houden of over elkaar doen. Dan kunnen ze niet per ongeluk iets aanraken en iets meenemen vanuit het lab naar buiten. Een van de journalisten stapt na afloop met de witte overschoenen nog aan de gewone gang in. Vooral de begeleiders die er omheen staan laten benauwde kreten horen.

Het is maandagmiddag. De rustigste tijd van de week, zodat het bezoek van de journalisten geen opstopping in het lab kan veroorzaken. De hectiek van de eerste weken is inmiddels voorbij en het onderzoeksinstituut vond het tijd worden om deze testruimte aan de openbaarheid prijs te geven. Zo'n dertig journalisten laten zich alles vertellen over de veiligheid van de test en vuren alle mogelijk vragen op de deskundigen af.

Overal is een antwoord op, omgeven door wetenschappelijke onzekerheid. Is vernietigen van de hele veestapel noodzakelijk als een koe BSE heeft? Ja, kijk naar Engeland. Daar was dat niet verplicht en kreeg hetzelfde bedrijf na verloop van tijd heel vaak nog een of meer BSE-gevallen. Kunnen varkens ook BSE krijgen? Via de mond ge?nfecteerde varkens zijn inmiddels stokoud zonder verschijnselen. Varkens ingespoten met ziekmakende prionen in hun hersenen kregen wel de varkensvariant van BSE. Is het zinvol om koeien op jongere leeftijd te testen? Het aantal koeien jonger dan de huidige testleeftijd van dertig maanden waar BSE is aangetoond, bedraagt in Engeland promillen. Voor Nederland betekent dat hooguit ??n geval per jaar extra.

Zo blijft het instituut met zijn deskundigheid volop in de belangstelling bij de journalisten. | L.N.