Nieuws - 28 november 2002

ID-Lelystad blijft bij diagnose MKZ in Kootwijkerbroek

ID-Lelystad blijft bij diagnose MKZ in Kootwijkerbroek

ID-Lelystad blijft ervan overtuigd dat er MKZ was in Kootwijkerbroek. Dat zegt woordvoerder Erna Balk-Spruit naar aanleiding van de verschijning van een rapport van de stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek. De stichting stelt dat er aanwijzingen zijn dat ID-Lelystad monsters heeft verwisseld en daarmee ten onrechte het sein gaf voor de omstreden veeruimingen in 2001.

"Wij hebben het rapport nog niet kunnen bestuderen, maar voor ons staat vast dat er MKZ was in Kootwijkerbroek. Wij hebben die conclusie getrokken op basis van twee monsters die onafhankelijk van elkaar zijn opgestuurd", zegt Balk in een reactie op een bericht in De Volkskrant over het rapport. Er kan volgens haar dan ook geen sprake zijn geweest van verwisseling van de monsters. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie een uitgebreid onderzoek verricht naar de gang van zaken rond de monsters, en heeft het geen onregelmatigheden ontdekt.

In de Volkskrant van 27 november wordt de diagnose van ID-Lelystad onder andere in twijfel getrokken omdat er slechts ??n besmet kalf is aangetroffen in een stal met 457 dieren. Volgens Balk is dat geen reden tot twijfel over de analyse. "Dit type virus vertoont juist dit beeld. Het verspreidt zich heel langzaam bij kleine herkauwers en mestkalveren. Dat zagen we ook op andere plaatsen." Balk verwacht dat ID-Lelystad vrijdag met een uitgebreid inhoudelijk verweer komt tegen het rapport. | K.V.