Nieuws - 31 oktober 2002

Hypnoseshow vermaakt KSV-publiek

Hypnoseshow vermaakt KSV-publiek

Hypnose is geen hocus-pocus maar een veranderde staat van bewustzijn, aldus hypnotiseur Jos Claus. Hij probeerde dit maandagavond in zijn show op KSV St. Fransicus Xaverius te demonstreren. Uiteindelijk aten vier gehypnotiseerde studenten citroenen als ware het sinaasappels en zaten ze als buspassagiers op hun stoel te schudden. Dit alles tot vermaak van het publiek.

Een twintigtal studenten had zich vrijwillig op het podium gemeld. Claus vroeg hun zich te concentreren op zijn stem en een lamp die rood licht uitstraalde om zo in hypnose te geraken. Met vier mensen die in een zodanige staat raakten dat hij ze kon gebruiken voor de show, dus niet te diep en niet te licht gehypnotiseerd, ging hij verder. Er viel gaandeweg de show steeds meer te lachen voor het honderd man tellende publiek. De vier joegen bijvoorbeeld denkbeeldige vliegen weg of sprongen prompt van hun stoel als de hypnotiseur ze vertelde dat de bus waarin ze zaten door een diepe kuil reed. Claus onderbrak de hypnose tussendoor even voor een praatje door in hun ogen te blazen, waarna ze met een knip voor hun ogen weer in de hypnose terug zakten.

Na een uur werden ze weer rustig teruggebracht. Kathelijn van Elk, ??n van de gehypnotiseerden, wist nog prima wat ze gedaan had. "Ik wist zelfs dat ik een citroen at, alleen smaakte het er niet naar", zegt ze. Anderen vonden het leuk dit eens mee te hebben gemaakt. "Het was wel gek ze tussendoor wakker te zien worden", aldus Sanne Ott. Claus gebruikt hypnose als hulpmiddel om mensen van angsten of problemen af te helpen. "Het is voor veel mensen simpeler dan bijvoorbeeld yoga, want ze hoeven niet zelf gedisciplineerd aan het werk." | Y.d.H.

Fotobijschrift: Studenten, die tijdens een show op KSV gehypnotiseerd werden, kijken tijdens een imaginaire busrit naar de Eifeltoren