Nieuws - 29 januari 2009

HOUTEN HELDEN

Ik hou van populieren. Van die prachtige statige peppelbomen die ons landschap zo bepalen. Hoge houten helden rond de voetbalvelden. In weer en wind. Ik hou ook van aardappels, met jus.
Vorige week werd bekend dat Belgische transgene populieren misschien op een proefveld in Nederland worden uitgezet. De biotechnologen hebben gesleuteld aan een gen, waardoor het populierenhout beter geschikt is voor gebruik als biobrandstof. Een klein genetisch leugentje om bestwil, je ziet er verder niets van. Wat mij betreft is het doodzonde om die mooie peppels te verbranden. Maar als de fik er toch in gaat, dan maar zo effectief mogelijk.
In de samenleving ligt het allemaal wat gevoeliger: genetische manipulatie is eng, is gevaarlijk, loopt zomaar gierend uit de klauwen. Greenpeace en andere actiegroepen staan op scherp om alles nauwlettend in de gaten te houden. Sterker nog, de peppels zijn hun leven niet zeker. Dat leert ons de recente geschiedenis. Militante anonieme actiegroepen doemen regelmatig op. Proefvelden met transgene aardappels werden bijvoorbeeld systematisch vernield door activisten met veelzeggende namen als ‘Razende Rooiers’ en ‘Ziedende Bintjes’. Geheid dat de ‘Doldrieste Peppels’ al staan te popelen om met hun kettingzagen het genetisch onderzoek opnieuw te dwarsbomen.
Nou lijkt me een pissige peppel nog wel voor rede vatbaar, maar doldrieste peppels kun je beter niet tegenkomen, zeker niet gewapend met een kettingzaag. En een op tilt geslagen ziedend bintje wil je ook niet op je pad (de moordenaar van Pim Fortuin was er één!). Wat bezielt zo’n ziedend bintje, wat drijft de doldrieste peppel? Onderbuikgevoelens en angst? Vermomd linksig conservatisme? In ieder geval uit het zich vaak in ongezond fanatisme. En dat is pas echt gevaarlijk.
Als ook Columbus zich door angst en behoudzucht van zijn avontuurlijke reis had laten weerhouden, kenden wij geen aardappels en geen Canadese populieren. Dat zou toch zonde zijn, want ik ben juist zo dol op aardappels, met jus. En ik hou zo van populieren, die helden van hout.