Nieuws - 15 november 2007

Hormonenjacht in België

Vlaamse agenten vielen deze week een laboratorium en een mengvoederbedrijf binnen, en deden huiszoekingen op nog vijftien adressen. Ze waren op zoek naar anabole steroïden die clandestien waren gebruikt om koeien sneller op slachtgewicht te brengen. Volgens Vlaamse media heeft een nieuwe detectiemethode voor hormonen de Belgische overheid op het spoor van het netwerk gezet. Een detectiemethode van RIKILT?

Prof. Michel Nielen van RIKILT:
‘Er is in deze zaak sprake van synthetische versies van de hormonen die van nature in runderen voorkomen. De nieuwe test waarover de Vlaamse media het hebben kan die synthetische hormonen van de natuurlijke onderscheiden. In dit geval gaat het om testosteron. Meestal zit er aan een synthetisch testosteronmolecuul een vetzuur. Op RIKILT proberen wij vooral de moleculen met zo’n vetzuur te vinden, omdat we weten dat als we zo’n molecuul aantreffen, het hormoon van buitenaf moet zijn toegediend. We hebben een methode ontwikkeld die de aanwezigheid van die synthetische moleculen aantoont.
De Belgen hebben echter een beroep gedaan op een Frans lab dat een methode in huis heeft die dopingjagers gebruiken als ze sporters verdenken van het gebruik van testosteron. Die alternatieve methode meet uit welke koolstofisotopen testosteronmoleculen bestaan. Er zijn minieme verschillen in de verhoudingen tussen de koolstofisotopen in testosteron dat een mens of dier zelf aanmaakt en synthetisch testosteron. Dat komt omdat synthetisch testosteron wordt gemaakt van plantaardige moleculen.
Wij zien vooralsnog niet zoveel heil in die Franse methode: hij is duur, tijdrovend en bewerkelijk. Je bepaalt de koolstofisotopen door testosteron te verbranden tot kooldioxide. Als je andere moleculen dan testosteron verbrandt, klopt je meting niet meer. Daarom moet je eerst je monsters opzuiveren tot je uitsluitend je hormoonmoleculen overhoudt. Dat is niet makkelijk.
Dat de Belgen deze methode toch hebben gekozen komt waarschijnlijk omdat ze al sterke aanwijzingen hadden dat er testosteron in het spel was. Als ik de Belgische journaals mag geloven luisterde de politie het opgerolde netwerk al geruime tijd af. De agenten wisten waarschijnlijk al dat de koeien testosteron hadden gekregen, en konden het Franse lab precies vertellen waarnaar het moest kijken.’