Nieuws - 22 mei 2015

Hoge tevredenheid Wageningse studenten

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau,Koen Guiking

Het meest tevreden zijn de studenten van Wageningen Universiteit, de Open Universiteit en Nyenrode Business University, zo blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2015.

De resultaten van deze enquête, gepubliceerd op 21 mei 2015, worden ook meegenomen in de beoordeling in de Keuzegids, waarin Wageningen al tien jaar op nummer één staat. Naast studentenoordelen weegt het oordeel van onderwijsdeskundigen ook zwaar in die gids, die jaarlijks in oktober of november verschijnt.

Het is verstandig om het oordeel van experts zwaar mee te laten wegen en niet blind te varen op de uitslagen van de studentenenquête, zegt Anja van den Broek van onderzoeksbureau ResearchNed tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. Onderwijsinstellingen hebben soms bijvoorbeeld heel verschillende studenten binnen hun muren. Van den Broek: 'Jongens die economie studeren vullen zo’n enquête heel anders in dan meisjes op de pabo. Als je corrigeert voor samenstelling van studentenpopulaties, blijken de verschillen tussen onderwijsinstellingen een stuk kleiner.'

Van den Broek krijgt bijval van Frank Steenkamp, maker van de diverse Keuzegidsen voor het hoger onderwijs. Hij heeft zijn twijfels bij sommige vragen in de studentenenquête. 'Neem de vraag naar de "algemene tevredenheid" van studenten. Je weet niet precies wat je daarmee meet. Misschien laten studenten ook meewegen hoe leuk ze hun studentenstad vinden.' Hij benadrukt daarom dat de vergelijking tussen opleidingen veel zinniger is dan tussen onderwijsinstellingen. 'Daar hebben studiekiezers veel meer aan.'

De Volkskrant meldde op 22 mei dat Wageningen University, de Open Universiteit en Nyenrode Business University allemaal een 4,44 scoorden in de Nationale Studenten Enquête 2015. Via de site van Keuzegids123 (maker van de enquête) is die informatie lastig boven water te halen.