Nieuws - 1 januari 1970

Hoe tolerant is Nederland?

Studium Generale zag zich vorige week gedwongen de eerste lezing van de serie 'Tolerantie in Nederland' af te gelasten omdat de spreker niet op tijd aanwezig kon zijn. De reden: Nederlandse treinreizigers bleken niet zo tolerant en zagen twee moslims op zoek naar het toilet aan voor terroristen.

Net als vele andere reizigers was historicus Herman Pleij van de Universiteit van Amsterdam gestrand vanwege een internationale trein die was stilgezet nabij Amsterdam CS. Daarin zaten twee Arabische mannen die zich vreemd zouden gedragen en een verdacht pakketje bij zich zouden hebben. Het bleek loos alarm te zijn. De mannen zochten het toilet om zich te wassen voor het bidden en in hun koffers werden slechts CD's met koranteksten aangetroffen.
Studium Generale zag de ironie van de situatie in, maar was helaas wel genoodzaakt de lezing af te blazen. De serie begint nu op vrijdag 11 november met een lezing van Trouwredacteur Marcel ten Hooven getiteld 'Politieke verhoudingen en tolerantie'. IJs, weder en terreurdreigingen dienende. / JH