Nieuws - 28 februari 2017

Historie Belmonte Arboretum op tv

tekst:
Vincent Koperdraat

Het tv-programma Binnenste Buiten van KRO-NCRV gaat vanavond over het Belmonte Arboretum in Wageningen. De aflevering gaat specifiek in op de geschiedenis van de bomentuin.

Foto: Guy Ackermans

Eeuwenlang was het Belmonte Arboretum een landgoed waar baronnen en baronessen woonden. Totdat het in 1936 in bezit kwam van Het Geldersch Landschap en de gemeente Wageningen.

In 1951 werd het terrein door de toenmalige landbouwhogeschool Wageningen overgenomen. Bedoeling was het terrein te gebruiken als uitbreiding voor het arboretum (bomentuin) van De Dreijen. Het park werd ontworpen door Jan Bijhouwer en werd in 1954 geopend voor het grote publiek.

De aflevering vanavond draait om de landschappelijke ontwikkeling van het oorspronkelijke Landgoed Belmonte, naar de huidige status van de tuin als arboretum en stadspark van Wageningen. Ook is er aandacht voor de periode rond de Tweede Wereldoorlog.

De collectie van Belmonte Arboretum, waaronder appelbomen, sierkersen, esdoorns en magnolia's, komt volgens Stichting Belmonte Arboretum in een latere aflevering van Binnenste Buiten aan bod.

Meer lezen?