Nieuws - 27 september 2012

'Hij zei: zet de webcam maar uit'

Wie? Laura de Kubber, vijfdejaars Voeding en gezondheid
Wat? Bekijken wat gele cassave doet met de gezondheid van kinderen
Waar? Op basisscholen in Kenia

28-HEW-Laura-bezig.jpg
'Ik liep stage in Kibwezi, een dorpje tussen Nairobi en Mombasa in het zuiden van Kenia. In de straten zie je kleine huisjes gebouwd van klei en op straat liggen grote hopen smeulend afval. Een armoedig beeld, maar ik had het me vooraf erger voorgesteld.
Mijn onderzoek ging over cassave, een soort wortel tot wel een meter lang. Het is de bedoeling dat deze wortel op grote schaal gegeten gaat worden om ondervoeding te voorkomen. Daarvoor is een speciale gele cassave uitgeselecteerd die extra vitamine A bevat. Samen met twee andere studenten werkte ik mee aan een project dat de werking van gele met gewone cassave vergeleek, al dan niet in combinatie met een voedingssupplement. Daarvoor gingen we langs bij scholen, waar de cassave werd klaargemaakt en gegeven aan kinderen.
Het was enorm leuk om te toen, maar soms was communiceren lastig. Dan maakten de koks bijvoorbeeld te veel of te weinig eten klaar, of hadden ze erg weinig haast. Op dat soort momenten baalde je soms behoorlijk, maar toch moest ik dan een manier vinden om het op te lossen.
Het klikt misschien gek, maar ik miste vooral het fysieke contact met mijn omgeving. Een knuffel van mijn ouders of zusje, dat soort dingen. Tijdens mijn verblijf ging het uit met mijn vriend. Hij kwam op Skype en zei: zet de webcam maar uit, want je wil me niet zien nu. Ik vond dat heel moeilijk. Achteraf gezien waren we al langer uit elkaar gegroeid. Ik wilde verder studeren en hij wilde werken en dat zorgde vaak voor spanningen. Toch had ik het niet verwacht. Voordat ik wegging had ik mijn sleutels nog bij hem achtergelaten en nu - terug in Nederland - hebben we elkaar nog niet gezien.
Na vier maanden ging ik terug naar Nederland. In het begin moest ik wennen aan de Nederlandse saaiheid. Afrikanen hebben fantastische kleren aan, met allerlei kleuren. Of oude westerse kleding, in combinaties die we in Nederland nooit zouden dragen. Maar, ik heb ook iets blijvends geleerd. Ik ben relaxter en flexibeler. Armoede heeft me geleerd waar het leven echt om draait.'