Organisatie
De nieuwe Aalt

‘Het liefst een buitenstaander’

De nieuwe aanvoerder moet een vrouw zijn, een people manager en het liefst een buitenstaander. Dat vindt Fre Pepping, secretaris van de onderzoeksschool VLAG (voeding). Dit is het laatste artikel in de serie De opvolger van Aalt.
Gaby van Caulil

‘Doe deze keer maar een verbinder, een luisteraar. In het Resource-artikel over Aalts vertrek was dit de grootste gemene deler. Van Hall Larenstein was toch anders op te lossen geweest, net als dat conflict met die man van de ondernemingsraad van ESG. Ik ben in het algemeen tevreden over wat Aalt heeft gedaan, maar wens voor nu meer een people manager.

De nieuwe voorzitter komt bi voorkeur uit de academie. Politiek en bestuur zijn niet zo belangrijk lijkt mij; iemand als Aalt is genoeg in het bestuurlijke circuit terecht gekomen.

Natuurlijk willen we een vrouw. Er komt nu twee keer per week een barometer op deze site, en daarop mogen alleen maar vrouwen. Wedden dat Job Cohen dan op zoek gaat naar een vrouw?

Ze moeten acht jaar meegaan en daarom is de leeftijdsgrens 60 jaar. Dus geen gedoe met Louise Fresco. Wel: Louise Vet, Yvonne Rietjens, Femke Halsema. De overheid doet het soms best goed, kijk naar die nieuwe toppersoon op het ministerie van Financiën. We zouden dus eens moeten kijken onder de rising stars onder de directeuren generaal op de ministeries. Kijk ook eens naar de goede decanen bij de andere universiteiten of toppers in het buitenland.

Misschien zou het goed zijn om eens een echte buitenstaander te nemen, dus geen Wageninger (na Dijkhuizen, Veerman, De Zeeuw). In Nijmegen hebben ze gewoon een hele goede wetenschapper teruggehaald uit Duitsland. Maastricht heeft iemand als decaan voor de medische faculteit uit Duitsland gehaald, daarna maakten ze hem voorzitter.

De nieuwe bestuurder zal nu eens echt wat meer werk moeten maken van kwaliteitsbeleid. Voor het eenmalig binnenhalen van iemand als Ben Scheres werden allerlei trucs bedacht, zoals afromen van het budget voor onderzoeksbonussen en het inzetten van geld van de onderzoekschool. Dat minimale gedoe is natuurlijk niet de manier. Als een topper beschikbaar is, moet je onmiddellijk een strategie kunnen inzetten. Ook in het onderwijs kan de kwaliteit omhoog. Weg met de vijfjes-regeling en kom maar met een bindend studieadvies. Het honoursprogramma vind ik armetierig: je zou er leren te netwerken. Dat leer je toch op de kroeg of de sportvereniging?

Het klinkt misschien vreemd van iemand die op Bureau Buitenland gewerkt heeft, maar we zouden ook eens moeten kijken of we iets minder de wereld moeten veroveren. Ik zie heel internationale samenwerkingsverbanden langs komen. Op zich is dat geen punt, maar wel dat die instellingen allemaal PhD’s op willen leiden bij ons. Dat trekken we niet. Cees van Woerkum heeft het een paar weken geleden in Impuls het nog eens fijntjes gezegd: het is van de gekke dat we hoogleraren hebben die eindverantwoordelijk zijn voor het werk van 30 promovendi!’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.