Nieuws - 14 februari 2019

‘Het kostte me best veel tijd om de juiste toon te vinden’

tekst:
Tessa Louwerens

Bij het schrijven van haar proefschrift putte Ellen Wemmenhove geregeld uit haar ervaringen als componist en violist. Tijdens het promotietraject had ze minder tijd voor musiceren, maar inmiddels speelt ze bij een amateursymfonieorkest in Denemarken, het land waar ze nu werkt.

Ellen Wemmenhove promoveerde op 1 februari op haar onderzoek naar de groei van de bacterie Listeria monocytogenes in kaas.

Stelling: Writing an article is like composing music

‘Het leuke aan zowel wetenschap als muziek, is dat je de mogelijkheid hebt om iets nieuws te ontwikkelen. In het derde jaar van mijn studie ging ik zingen bij de Wageningse Studenten Koor- en Orkestvereniging WSKOV en twee jaar later begon ik met vioolspelen. Daarnaast schrijf ik zelf muziek. Daar komt meer bij kijken dan alleen talent. Je kunt geluk hebben dat iets snel lukt, maar meestal is het vooral een kwestie van hard werken.

Het schrijven van artikelen is vergelijkbaar. Je hebt veel tijd en geduld nodig om het zo op te schrijven dat je boodschap ook bij het publiek aankomt, zodat je impact hebt. Ritme, toon, creativiteit en perfectionisme zijn vier randvoorwaarden waar een goed wetenschappelijk artikel of muziekstuk aan moeten voldoen. Zolang je dat niet voor elkaar hebt, hoef je niet over je schrijfkunsten op te scheppen.

In mijn publicaties zie ik het ritme terug in de volgorde en structuur waarin ik het opschrijf. De toon heeft meer te maken met de manier waarop ik het breng, de creativiteit is nodig om nieuwe ideeën te ontwikkelen en perfectionisme is van belang om de boodschap echt duidelijk en overtuigend te brengen. Het kostte me best veel tijd om het juiste ritme en de goede toon voor een wetenschappelijk artikel te vinden, maar toen ik die eenmaal te pakken had, ging het schrijven ook veel vlotter. Schrijven is een vaardigheid die ik heb geleerd en waar ik denk ik veel profijt van zal hebben, ongeacht waar ik werk.’