Nieuws - 1 maart 2007

Herr Dokter Quadraat

Wat moeten we lachen om Duitse aanstellers die hun academische titels misbruiken om hun omgeving, zoals de bakker en de slager, te imponeren. Zelfs de echtgenote van de zeergeleerde Duitser stelt het op prijs, ook na de tweede emancipatiegolf, om met Frau Dokter te worden aangesproken.
In Italiƫ wordt wat frivoler met de academische titel omgegaan. Daar bepaalt de hoogte van de fooi in het restaurant de aanspreektitel. Als de ober tevreden is wordt het dottore, bij een echt grote fooi is het al ras professore.
In Nederland was tot voor kort het gepronk met academische titels tamelijk beperkt. Een enkele politicus noemde zich doctorandus zonder daar recht op te hebben. Een beetje zielig is de schrijver van het ingezonden stuk over de hondendrol die zijn protestbrief met drs. ir. ondertekent.
Maar sinds in het academisch en hoger beroepsonderwijs de Engelse ziekte heeft toegeslagen en de oude titels zijn vervangen door de Bachelor, de Master en de PhD heeft de academische gekte ook bezit genomen van ons onderwijs. De gekte wordt niet door de drager van de graad veroorzaakt, maar door de verstrekker. Terpstra van de HBO-raad maakt bijvoorbeeld te pas en te onpas reclame voor de eenjarige master. Noorda van de VSNU vindt dat vijftig procent van de bevolking een titel moet krijgen.
Daarom is het verstandig om iedereen bij de geboorte niet alleen een naam te geven, maar ook alvast een titel. Dat is goedkoper dan de huidige titelinflatie en de bevolking zal dolgelukkig worden.

Kees de Hoog