Nieuws - 1 januari 1970

Herbarium mogelijk naar Leiden

Natuurhistorisch Museum Naturalis, het Nationaal Herbarium Nederland en het Zoölogisch Museum Amsterdam gaan wellicht samen in het Nederlands Centrum voor biodiversiteitsonderzoek. De fusie zou kunnen betekenen dat het Wageningse Herbarium, dat deel uitmaakt van het Nationaal Herbarium, op termijn verhuist naar Leiden.

De plannen verkeren nog in een pril stadium. Naturalis heeft bij het ministerie van OCW het verzoek ingediend een commissie te benoemen die een fusie moet voorbereiden. Minister Maria van der Hoeven heeft nog niet op het verzoek gereageerd.
Toch maken medewerkers van het Wageningse Herbarium zich volgens beheerder Folkert Aleva zorgen over de toekomst. 'Er wordt hier verschillend gedacht over het plan, maar de meesten zouden het heel jammer vinden als we zouden moeten vertrekken uit Wageningen. Het herbarium en de botanische tuinen horen voor veel mensen bij elkaar, die moet je niet uit elkaar halen.' Aleva zou wel wat zien in een organisatorische fusie. 'Dat zou het misschien makkelijker maken om geld uit Brussel te krijgen.' De raad van bestuur heeft volgens haar woordvoerder nog geen standpunt over de toekomst van het Wageningse Herbarium. / KV