Nieuws - 31 oktober 2002

Heet water verwijdert onkruid het best

Heet water verwijdert onkruid het best

Heet water werkt het best als je zonder bestrijdingsmiddelen onkruid van straten en stoepen wil verwijderen. Dat blijkt uit een praktijkproef van Alterra in het centrum van Utrecht.

Onderzoekers vergeleken drie niet-chemische methodes om onkruid te verwijderen op kosten en kwaliteit. Bij de heetwatermethode wordt bijna kokend water ge?njecteerd in de verharding, waardoor het onkruid na enkele dagen afsterft. Dit bleek beter te werken dan mechanische methoden zoals werken met borstelmachines of een combinatie van maaien en bladblazen. De heetwatermethode is vooral geschikt voor centra van steden, omdat zonder schade gewerkt kan worden op de vele lastig bereikbare plekken.

Volgens projectleider ir Joop Spijker was ook in april - het begin van het groeiseizoen - nog te zien dat de heetwatermethode een betere kwaliteit levert. Het is wel een relatief dure methode, maar volgens Spijker kunnen de kosten terugverdiend worden. "Je zou zelfs kunnen stellen dat de heetwatermethode op den duur goedkoper is, omdat het de plantengroei beter verwijdert." | M.W.