Nieuws - 2 december 2010

Heerlijke krekels

Harmke Klunder deed onderzoek naar voor de mens eetbare insecten in Laos.

27-Harmke-roert.jpg
Wie? Harmke Klunder, masterstudent Food Safety
Wat? Stageonderzoek in Laos voor de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de VN naar de microbiologische verontreiniging van eetbare insecten
Waar? Nationale Universiteit van Laos
Waarom? Onderzoek naar voor de mens eetbare insecten is super boeiend!
'Ik sta helemaal achter het gebruik van insecten als eiwitbron. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het duurzaam produceren van eiwit. Samen met twee studenten uit Laos heb ik met hulp van de FAO een microbiologisch lab opgezet om de voedselveiligheid van eetbare insecten te onderzoeken. Die studenten waren fantastisch; ze zijn bereid de hele dag te werken, en doen alles voor je.
Ik woonde in een klein appartementje in het toeristencentrum en dat beviel prima. Temperaturen van rond de 40 graden en een luchtvochtigheid van bijna 100 procent wennen wel, maar je moet je wel aanpassen. Ik gebruikte bijvoorbeeld een elektrische scooter, zodat ik niet overal bezweet aankwam. Natuur en mooie, landelijke dorpjes waren allemaal op fietsafstand. Ik kon lopend naar de massage en goede restaurantjes waren letterlijk om de hoek. Daar kreeg je soep met miereneieren en vers gefrituurde krekels met knoflook. Heerlijk! En ze maken in Laos het beste bier van AziĆ«.  
Het labwerk was wel af en toe improviseren. Niet alle apparatuur werkte even goed. Soms viel de stroom voor dagen uit, dat is wel lastig als je net een experiment hebt ingezet. Mieren waren een probleem, die zaten overal, in mijn bed en zelfs in het lab.
Een keer heb ik mijn hand verbrand aan kokende agar en net die dag was er geen water op het lab. Dat was wel een beetje naar, de blaren stonden erop. Ik stelde mijn labcollega's voor dat er altijd een emmer water op het lab moet staan, maar daar lachten ze wat om. Sowieso nemen ze veiligheid op het lab niet zo serieus. Mensen zijn heel erg zo van: no worries, maak je niet druk, doe het rustig aan. Dat is aan de ene kant wel fijn, maar aan de andere kant vervelend als je echt iets gedaan wilt krijgen.
Ik heb een hele goede band met mijn studenten opgebouwd, ook al miste ik zo af en toe wel de Hollandse directheid. Maar na een paar maanden had ik het stiekem toch wel gehad om onder zulke moeilijke omstandigheden op een lab te werken.'