Nieuws - 19 april 2007

Hamertikje voor rijpe mango

Aan de buitenkant van een mango is niet te zien of die bijna rijp is. Toch is het mogelijk om de eetkwaliteit te voorspellen zonder in de vrucht te snijden: met geluid. Dat ontdekte Nienke de Bode tijdens een afstudeervak bij de leerstoelgroep Tuinbouwproductieketens.

661_nieuws.jpg
De afrijping van mango’s is moeilijk te sturen. Ze worden binnen een paar dagen na de pluk rijp, of ze blijven – als ze te vroeg zijn geplukt – onsmakelijk hard, hoe lang je ze ook op de fruitschaal laat liggen.
De Bode onderzocht of de akoestische eigenschappen van de mango uitkomst kunnen bieden. Ze legde vruchten in een bakje. Onderin het bakje zat een hamertje dat tegen de vrucht tikte. Het geluid werd met een microfoontje opgenomen en gaf, na wat rekenwerk, een indicatie van de stevigheid en dus van de rijpheid.
Consumenten die de mango’s proefden bevestigden de gegevens van De Bode. ‘Maar voor dit op grote schaal toegepast kan worden, moet de techniek eromheen nog verder ontwikkeld worden’, vertelt ze.
Een rode blos op de mango heeft volgens de student geen invloed op de smaak, terwijl consumenten daar bij aankoop wel scherp op letten. Verder waren vruchten die veel in de zon hadden gehangen juist slechter dan vruchten die aan de schaduwkant groeiden, waarschijnlijk vanwege de hoge temperaturen.
De Bode deed haar onderzoek in opdracht van The Greenery en met praktische steun van het Braziliaans onderzoeksinstituut Embrapa.