Nieuws - 1 januari 1970

Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk

Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk

Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk

Vlak voor Zetten voert een smalle weg langs de Linge naar het splinternieuwe gebouw van het Fruitteeltpraktijkonderzoek Randwijk. De ruimte voor het gebouw is nog niet geasfalteerd en binnen wordt hard gewerkt. Op 26 mei zal minister Apotheker van Landbouw de opening verrichten en er moet nog heel wat gebeuren voordat alles af is


Het proefstation, waar Elstars, Jonagolds en nog vele andere Hollandse appelrassen, peren en kersen in het Betuwse zonlicht zullen rijpen, is 53 hectare groot. Een ploegje planters zit in een kleine ruimte in een gebouwtje aan de koffie; de enige vrouw op dit moment is ing. Lucie van Westing. Ze is de bouwcoördinator, hoewel haar eigenlijke beroep analist is

Verschillende proeftuinen worden in Randwijk samengevoegd: Breda, Horst, Zeewolde en het Zeeuwse Wilhelminadorp - het oudste fruitteeltproefstation, uit 1901, waar Van Westing ook vandaan komt. Voor wie niet mee wil verhuizen, wordt via herplaatsing een andere werkkring gezocht. Het is natuurlijk een gewone bezuinigingoperatie, stelt Van Westing

Donderdag 18 maart verhuisde Wilhelminadorp naar Randwijk. Het is veel te ver, zegt Van Westing. Twee uur enkele reis. Als je dat dagelijks moet doen, ga je dood! Zelf verblijft ze nu in een van de huizen die op het terrein staan

Het praktijkonderzoek in Randwijk begon in 1996. Er is keihard gewerkt, dat wil ik wel even kwijt. Ik ben er trots op dat er zoveel is bereikt in die drie jaar.

We hebben nu wel dit prachtige gebouw, maar het is zeer sober uitgevoerd. De kamers zijn klein. Gelukkig komt er later nog een tweede bouwfase voor uitbreiding van de kantoor- en laboratoriumruimte. We hebben dat lab nodig om naar appeltjes te kijken, want wij doen onderzoek naar alles wat in appels en peren zit. En niet alleen hoe je ze kan telen, maar vooral hoe je ze kunt bewaren. Want als ze allemaal tegelijk op de markt komen, verdient een teler niks. De appels die je nu eet, zijn in oktober geplukt. Dat ze nu ook nog eetbaar zijn, daar komt onderzoek aan te pas. Wij bekijken het hele project - van het opkweken van de boom tot aan de consument.

Ja, het gaat allemaal om geld. Door overproductie zijn het slechte tijden voor de fruitteelt. De fruitprijzen in de supermarkt zijn enorm laag. De mensen moeten toch vooral Nederlands fruit eten, anders importeren we voor 85 procent water!

Het gebouw, gefinancierd door het ministerie van LNV, is nog bijna leeg. Op de begane grond, naast haar kamertje, is de bescheiden ruimte voor directeur Rob Meijer. Boven, in de nog maagdelijke kantine, is de infrastructuur voor catering aangebracht. Een koffie-automaat is echter de enige luxe die de ongeveer 35 werknemers er zullen aantreffen. Voor een vaste kantinekracht is geen geld. Maar het uitzicht is weids. In de verte blinken in de maartse ochtendzon de Belmonteflats

Beneden moeten de koelcellen nog worden geplaatst. De toilet- en doucheruimtes zijn klaar. In de soorteerruimte is vloerverwarming aangelegd. De appels moeten koud zijn, maar de mannen warm. Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk.

Ook de technische installatie die fertigatie heet, is al klaar. Via een leidinggoot zorgt die voor bemesting en water in de tuinen en in met gaas afgeschermde ruimtes. Daar staan de houtige fruitsoorten, zoals bramen, frambozen en bessen. Er zijn plastic puntkapjes overheen geplaatst, maar tussendoor kan wel regen vallen. Het gaas is om te beschermen tegen vogels en nare insecten. De wind kan er gewoon doorheen, want we willen een zo natuurlijk mogelijk klimaat, vertelt Van Westing. Dat is goedkoop. Daar zorgt Onze Lieve Heertje voor.

Straks, als de inrichting compleet is, gaat ze weer verder met onderzoek. Ze wil graag dat Randwijk aantrekkelijk wordt als stageplaats voor studenten. In het veld is er al wel ruimte voor; in het gebouw nog niet. Teelt, gewasbescherming, bewaring, dat zijn onderzoeksthema's waar studenten voor kunnen komen. En bodem en bemesting hoort er natuurlijk ook bij. Op 29 mei is het open dag. Dan kan iedereen zien wat wij hier doen!


Foto Guy Ackermans

Louis Kuipers (47) is hoofd van de sectie Personeels- en Salarisadministratie van het Instituut voor Milieu- en Agritechniek (IMAG-DLO). Tot een jaar of vier geleden was de salarisadministratie een taak van LNV. Wij juichten het toe dat die taak naar het instituut kwam. Nu zijn we het parafencircuit kwijt. Als we vandaag besluiten om iemand aan te nemen of te bevorderen, is het morgen geregeld. Vroeger kon dat maanden duren. En je wist niet waar het vastliep. Kuipers vindt de verantwoordelijkheid een leuke kant van zijn werk. Wij willen elke maand alle mutaties op tijd doorvoeren. Want al werken de meeste mensen met plezier, aan het eind van de maand verwacht iedereen zijn salaris. En reken maar dat je erop wordt aangesproken als het fout gaat.

Drs Florence Kuipers (48) is universitair docent bij de leerstoelgroep Wiskundige statistiek. Ze doceert statistiek en econometrie. Met name het vak Inleiding statistiek is bij veel studenten niet geliefd. Ze komen niet naar de universiteit voor statistiek, zeggen ze. Maar ik denk dat iedere student er wel wat van moet weten - de een natuurlijk meer dan de ander. Naast de colleges helpt ze studenten die problemen hebben met statistiek, houdt ze het onderwijsmateriaal bij - Ook de statistiek verandert wel een beetje - en helpt ze soms medewerkers van andere departementen bij de statistische verwerking van onderzoeksgegevens. Zelf onderzoek doen schiet er helaas bij in.