Nieuws - 17 maart 2010

GM banaan splijtzwam in Oeganda

Introductie van genetisch gemodificeerde bananen in Oeganda kan stuiten op hevig verzet van de stedelijke bevolking in dat land. Dat stelt milieueconoom Enoch Kikulwe, die deze week in Wageningen promoveert.

banana.jpg
Belgische en Oegandese plantenveredelaars maakten in 2007 een banaan met resistentie tegen de schimmel Black Sigatoka met behulp van genetische modificatie (GM). Deze schimmelresistente banaan doorloopt op dit moment veiligheidsbeoordelingen en veldproeven. Kikulwe ging alvast na hoe de Oegandese bevolking deze GM banaan zal verwelkomen, mocht ie worden toegelaten.

Opleiding
Kikluwe concludeert dat consumenten negatiever oordelen over GM technologie naarmate hun opleiding en inkomen hoger is. De Oegandese tegenstanders van GM technologie, 42 procent, wonen voornamelijk in steden. De voorstanders, de andere 58 procent, wonen in landelijke gebieden. De plattelandsbewoners, met een laag inkomen en een groot huishouden, verwachten dat de ziektevrije banaansoort voor extra inkomsten zal zorgen. De beter verdienende stadsmensen vrezen de risico’s voor gezondheid en milieu. Onderwijs heeft een negatief effect op de bereidheid te betalen voor GM bananen, stelt Kikulwe.

Voorzichtig
Het onderzoek maakt duidelijk dat GM technologie vooral de arme mensen in Afrika ten goede komt, zegt Kikulwe. Ook concludeert hij dat de introductie van GM bananen gemiddeld voordelig zou zijn voor alle Oegandezen. Maar vanwege het verwachte verzet van stedelingen pleit hij voor voorzichtige introductie van de GM banaan na de veiligheidsbeoordeling.
Het onderzoek van Kikulwe is gefinancierd door de Rockefeller Foundation en de Belgische overheid. Hij promoveert op 19 maart bij milieueconoom Ekko van Ierland. Een dag eerder organiseert deze leerstoelgroep een symposium over de rol van GM technologie voor ontwikkeling.