Nieuws - 1 januari 1970

Glastuinbouw worstelt met hoge gasprijs

De hoge gasprijs kan het kabinet dan meevallers bezorgen, de inkomens van glastuinbouwers gaan er fors door dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het LEI. De glastuinbouwers willen daarom van landbouwminister Veerman financiële steun voor een versnelde overgang op duurzamer energieverbruik.

De glastuinbouw gebruikt veel gas om de kassen te verwarmen en dat gas is een belangrijke kostenpost voor de bedrijven. De prijs van gas is het afgelopen jaar flink gestegen, omdat die prijs gekoppeld is aan de prijs van olie. Bovendien komt de prijsstijging bovenop de kostenstijging voor de glastuinbouw door de liberalisering van de aardgasmarkt. De inkomens van de glastuinbouwers daalden daardoor.
Het Landbouw Economisch Instituut berekende op verzoek van het Productschap Tuinbouw dat de gemiddelde glastuinbouwers in 2005 ongeveer dertig procent minder verdiende dan het jaar ervoor. En als de gasprijs zo hoog blijft, kan het inkomen in 2006 tachtig procent lager worden ten opzichte van 2004. Er wordt verwacht dat de olieprijs inderdaad zo hoog blijft, en de gasprijs dus ook. Daarnaast schrijft het LEI dat hogere gasprijzen de ondernemers stimuleren om meer energie te besparen door te investeren in duurzame technologie.
De voorzitters van het Productschap Tuinbouw en de LTO vakgroep glastuinbouw zijn inmiddels naar minister Veerman gegaan met deze resultaten onder de arm. Ze willen van de minister op korte termijn meer steun voor energiebesparing en duurzamere bronnen van energie in de glastuinbouw. / JT