Nieuws - 1 januari 1970

Gezond combo: appel en soja

Als je een sojaproduct als tahoe combineert met een appel, dan neemt het lichaam de gezondheidsbevorderende verbinding fyto-hormonen uit soja beter op. Dat ontdekte een Wageningse promovenda.

‘Mensen die veel soja eten hebben misschien minder kans op prostaatkanker en osteoporose’, zegt dr. Aukje Steensma. ‘Dat is het werk van een verbinding als genisteïne in soja. Maar het lichaam neemt genisteïne slecht op.’
Dat komt vooral omdat de stof in voeding vastzit aan suikers. Enzymen in de darmcellen moeten die suikers er eerst afknippen voordat ze de component kunnen opnemen. Steensma ontdekte een manier waarop dat proces soepeler verloopt.
‘In appels zit de stof phloridzin’, zegt Steensma. ‘Dit is net als genisteïne een flavonoïde. Voeg je die stof toe aan darmcellen, dan nemen die meer genisteïne op. We denken dat phloridzin de moleculaire pompen in de darmcellen afremt die genisteïne weer naar buiten pompen.’ Hierdoor wordt genisteïne beter opgenomen in het bloed.
Proeven op mensen heeft Steensma niet gedaan. Maar uit haar modellen blijkt dat een appel ongeveer evenveel phloridzin bevat als de onderzoeker in haar experimenten nodig had om de opname van genisteïne te verhogen. / WK

Aukje Steensma promoveerde op 17 mei bij prof. Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie.