Nieuws - 20 september 2007

Gezellig samen op de wagen

1303_nieuws.jpg
Hoe houd je onderzoekspaarden in conditie? Door ze te gebruiken. Een kwart eeuw geleden werd hiervoor de Paardengroep opgericht. Zaterdag 15 september vierden de leden met een oefenmarathon dat ze al 25 jaar mencursussen voor studenten en medewerkers verzorgen.
‘Het is leuk om met een stel mensen met de aanspanning op pad te gaan naar het bos of de hei’, vertelt Doutzen Wagenaar, studente Milieueconomie en beleid en voorzitter van de Paardengroep. ‘Met kleine signaaltjes kun je het paard laten doen wat je wilt, je zit gezellig met zijn allen op de wagen, en dan onderweg picknicken.’
Het was een interessant jaar, want de groep kreeg door uitbreiding van het paardenonderzoek aan Wageningen UR meer paarden tot haar beschikking. Naast de elfjarige Friese ruin Lawart, die als veulen in de universitaire stallen belandde, zijn er vorig jaar vier KWPN’ers (Koninklijke Warmbloed Paarden Nederland) bijgekomen omdat de universiteit meer proeven wilde doen met paarden. Doutzen is er blij mee. ‘Mennen is heel gezellig, maar ik vind paardrijden eigenlijk leuker. Met mennen ben je gauw vier uur bezig: poetsen, optuigen, naar het bos. En het paardrijden geeft ze nog meer beweging.’
Dat was bij de oprichting van de Paardengroep ook het doel: paarden in conditie houden. Dit doet de Paardengroep onder meer door mencursussen te geven volgens het Achenbachsysteem. Dit paardvriendelijke systeem gaat uit van geven in plaats van nemen: je laat het rechterleidsel vieren als je naar links wilt. Het mennen brengt studenten en medewerkers bovendien in contact met landbouwhuisdieren.
De Paardengroep heeft ongeveer zeventig leden, studenten en medewerkers van Wageningen UR, en staat ook open voor studenten van Van Hall Larenstein.