Nieuws - 14 november 2002

Gezellig demonstreren tegen de plannen van Nijs

Gezellig demonstreren tegen de plannen van Nijs

Zeven bussen staan op dinsdagmiddag 12 november klaar voor het bestuurscentrum. Ze zullen vele studenten naar Amsterdam brengen om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Een dubbeldekker zit al bijna vol. "Dit is een biologenbus", zegt iemand. De biologen zijn actief, hoor ik van alle kanten, anderhalve bus is voor hen gereserveerd. 'Onderweis is geen luukse', staat op een bord voor het raam.

Bij de inschrijftafel staat rector prof. Bert Speelman als een bezorgde vader de bussen uit te zwaaien. "Zou ie meegaan?", hoor ik iemand vragen. Dat zit er niet in. De dag ervoor vertelde de rector nog aan de studentenraad dat alle universiteiten achter de actie staan, maar dat de rectoren niet in toga zullen meelopen. Dat begrijpen de studenten wel, al was het een mooi gezicht geweest. De aanwezigheid van Speelman bij het vertrek valt goed in bus zes. Vrolijk zwaaien de inzittenden terug.

De bus is het parkeerterrein nog niet af of de eerste lollies worden doorgegeven. Nu de strijdliederen nog en de boel kan los. Het programma en de huisregels worden doorgenomen. "Ik wens vurig dat de demonstratie ordelijk zal verlopen", zei Speelman op maandag nog. Dat hoopt ook de organisatie. 'Spandoeken worden zonder latten voor en niet boven je hoofd gedragen', staat op het stencil dat wordt uitgedeeld. En: 'Borden met latje kunnen, maar het latje moet makkelijk breekbaar zijn. Dus geen stokken of bezemstelen'.

Ook de in Wageningen ontwikkelde strijdliederen staan op de stencils. Ik zal in Amsterdam onder andere de Berend-Botjevariant nog vaak boven de rest uithoren. "Een twee drie vier vijf zes zeven. We naaien de student weer even. Of het recht is of heel krom. Daar geeft Nijsje echt niet om", probeert bus zes voorzichtige, maar daar blijft het bij. Men spaart de krachten voor later die middag, op het Museumplein. Pssscht, de eerste bierblikjes zijn geopend.

Eieren

Bij het opgestelde podium staat al een groep studenten, maar het lijken er nog niet veel op het weidse Museumplein. Steeds toestromende studenten maken van de samenscholing echter al snel een menigte.

Vanaf de rand van de massa speur ik naar Wageningers. De sfeer is super, vinden de meeste studenten die ik aanspreek. Studenten in gele en oranje hesjes bewaken samen met de politie de orde. "We hebben iedereen duidelijk gemaakt dat het een vredige demonstratie moet zijn", zegt ??n van hen. "Maar we hebben gehoord dat op het Leidseplein voetbalsupporters zich verzamelen. We hopen niet dat die hierheen komen." Ik hoop het ook niet, maar hoef me volgens een politieagent geen zorgen te maken. "Er is veel, echt heel veel beveiliging", zegt hij. "Voetbalsupporters hebben geen belangstelling hiervoor, die willen alleen maar drinken."

Op het podium staat inmiddels de voorzitter van de LSVb, Noortje van der Meij. Vol vuur spreekt ze de menigte toe. "Noortje bedankt, Noortje bedankt", zingt het Museumplein wanneer ze haar toespraak heeft be?indigd.

Dan steekt de rector magnificus van de UvA, Paul van de Heijden, de studenten een hart onder de riem. "De rectoren van alle Nederlandse universiteiten staan achter jullie. Wij steunen jullie demonstratie."

De menigte juicht als Van der Heijden zijn slotsalvo inzet. "Weg met de bezuinigingen! Weg met de kaalslag bij universiteiten en hogescholen! Stop het dichtknijpen van onze keel! Investeer in de toekomst!"

Onder luid applaus bedankt hij de studenten. Het juichen slaat om in gejoel en gefluit wanneer drs Annet Nijs aan het woord komt. De demissionair staatssecretaris van onderwijs vindt het 'enorm goed' dat ze zo'n enorme opkomst bij elkaar hebben gekregen. "Na vanmiddag kan niemand meer zeggen dat er geen pit zit in de student. Helaas zit er geen pit in de economie." Eieren vliegen richting het podium en verstoren heel even de orde. "Als er gegooid wordt met dingen houden we nu op!", schreeuwt Tamira Combrink, woordvoerder van organisator Platform 12 november, door de microfoon. Gooien met eieren blijft hierna uit. Wel krijgt Nijs nauwelijks kans zich verstaanbaar te maken. Onder schril gefluit maken duizenden handen hapbewegingen. Nijs wil het open debat blijven voeren, ook met studenten. "Blablablabla", zeggen de handen. En het museumplein roept: "Investeren! Investeren! Investeren!"

Bier

"Ik kon er niks van horen achterin", zegt de Leidse student Mirka Macel. Ook een groep Amsterdamse studenten heeft de toespraak van Nijs niet kunnen volgen. Het lijkt ze niet te interesseren. "Gezellig is het."

De optocht trekt door Amsterdam. Hoewel er een hoop Wageningers moeten rondlopen kan ik er geen vinden. Wel zijn er een hoop reporters. Ik struikel continu over mensen die net als ik moeite hebben met lopen en schrijven tegelijk. "Volgens mij zijn er meer mensen die stukjes moeten schrijven dan demonstranten", hoor ik naast me.

Eindelijk spot ik een groepje uit Wageningen. Arjan de Bruin is net gearriveerd en vindt dat er veel studenten zijn. "Blijkbaar zijn ze best gemotiveerd." Ook Dianne Horsting vindt het grote aantal studenten een goed teken. "We moeten wel oppassen dat het niet te lollig wordt", denkt ze. "Op zijn minst kun je even luisteren naar zo'n toespraak van Nijs." De Bruin denkt niet dat de demonstratie uit de hand zal lopen. "Ik hoop het wel", lacht hij.

Marijke Maijenburg en Chantal Huijbers proberen een grote vlag van Wageningen UR voor zich te houden. "Ik kon van wat Nijs zei bijna niks horen", vertelt Maijenburg. "Maar we hebben haar wel heel hard uitgefloten."

Af en toe gaat er een wave door de stoet. "Nijsje, Nijsje, Nijsje, denk eens na", zingt Wageningen.

Tim Bossinga en Francois Weeseman ontvluchten de optocht even om vanaf een trap de menigte te kunnen overzien. 'Gaaf', vindt Bossinga de demonstratie. Weeseman laat zijn blik over de stoet gaan. "Het is heel, heel radicaal", zegt hij. "En het bier is op."

Achter de stoet rijdt een politiebusje. Een agent heeft zijn benen relaxed buitenboord bungelen, in zijn mond hangt een sjekkie. "Iedereen houdt zich rustig", zegt hij. "Schatjes zijn het." | Leonie Mossink