Nieuws - 1 november 2007

Gespeende big weet niet hoe hij moet eten

1470_nieuws.jpg
Als biggen in de moderne varkenshouderij bij hun moeder worden weggehaald, weten ze vaak nauwelijks hoe ze moeten eten. Onderzoekers van de leerstoelgroepen Adaptatiefysiologie en Diervoeding bekijken of ze de overgang van moedermelk naar vast voedsel kunnen vergemakkelijken.
Biggen die net gespeend zijn – bij de zeug zijn weggehaald – laten het voer dat ze krijgen voorgeschoteld aanvankelijk vaak staan, soms zelfs dagen achtereen. Wageningse onderzoekers willen daarom de komende vier jaar uitzoeken of bijvoorbeeld de geur en smaak van hun moeders voedsel een rol speelt bij de ontwikkeling van het eetgedrag. Daarvoor krijgt het moedervarken een geur- of smaakstof in het voer, die mogelijk terugkomt in het vruchtwater of de moedermelk. Vervolgens wordt bekeken of de biggen reageren op die geur- en smaakstoffen, en of de herkenning ertoe leidt dat ze beter eten.
Verder wordt ook de voorbeeldfunctie van de zeug geanalyseerd. Als blijkt dat biggen vooral leren eten door na te doen wat de zeug doet, kan dat leiden tot veranderingen in voerstrategieën of stalsystemen.
Het onderzoek wordt betaald door de technologiestichting STW, de bedrijven Lucta SA, Nutreco, L. Verbakel BV en de productschappen Vee en Vlees en Diervoeder.