Nieuws - 11 februari 2016

Gesjoemel met dyslexieverklaringen

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Hogescholen en universiteiten maken zich zorgen over het gemak waarmee studenten dyslexieverklaringen krijgen. Ze willen dat het ministerie van Volksgezondheid onderzoek doet en maatregelen neemt.

Televisieprogramma Rambam toonde op 10 februari aan hoe makkelijk het is om te frauderen met dyslexieverklaringen. In de uitzending vertelden studenten hoe ze fraudeerden bij testen en ook de verslaggevers kregen zonder veel moeite de diagnose van orthopedagogen en ggz-psychologen. Studenten met dyslexie mogen in veel gevallen langer over hun tentamens doen en krijgen vanwege hun handicap soms 1.200 euro van hun studieschuld kwijtgescholden.

Het lukte de programmamakers zelfs om telefonisch een verklaring te krijgen op naam van ene Jet Bussemaker. 'Dat meen je niet', reageerde de minister. 'Dit is de wereld op zijn kop, dit kan niet. Studenten die echt zware dyslexie hebben, moeten natuurlijk ook een diploma kunnen halen. De goede moeten niet onder de kwade lijden. Maar dit soort bureaus hoort nog van mij.'

De Vereniging Hogescholen stelt in een schriftelijke reactie: 'Decanen van hogescholen moeten van de betrouwbaarheid van een dyslexieverklaring uit kunnen gaan.' Ze verwacht een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Universiteitenvereniging VSNU sluit zich daar bij aan. 'Blijkbaar verschilt de kwaliteit van de bureaus heel erg. Het is goed als daar eens naar gekeken wordt', aldus een woordvoerder.

Foto: Flickr