Nieuws - 22 november 2017

Gemodificeerde banaan weerstaat Panamaziekte

tekst:
Albert Sikkema

Australische onderzoekers hebben via genetische modificatie een Cavendish-banaan gemaakt die bestand is tegen de Panama-ziekte. Gert Kema, die bijdroeg aan het onderzoek, spreekt van een doorbraak.

©Shutterstock

De onderzoekers hebben een gen gevonden in een resistente bananensoort en dit gen, RGA2, met genetische modificatie ingebouwd in een Cavendish-banaan, de belangrijkste bananensoort in de wereld. Die worden bedreigd door de schimmelziekte tropical race 4 (TR4), ofwel de Panama-ziekte.  

Vernietigd
Door de monocultuur op de bananenplantages verspreidt TR4 zich snel. De schimmel heeft inmiddels bananenplantages in Indonesië, Maleisië, China, Filippijnen, Australië en Mozambique vernietigd en rukt op in landen als Pakistan, Jordanië en Libanon. Een plantage met deze schimmel is blijvend ongeschikt voor de bananenteelt. Er zijn geen effectieve chemische bestrijdingsmiddelen.

Doorbraak
De Australische onderzoekers testten Cavendish-bananen met het gen RGA2 drie jaar lang op een voormalige bananenplantage in het noorden van Australië die volledig was besmet met de schimmelziekte. De controle-bananen zonder het gen werden ziek, die met het gen niet, meldden ze op 14 november in Nature Communications. ‘Dit is een absolute doorbraak waar we heel blij mee zijn’, zegt Gert Kema, hoogleraar tropische fytopathologie van WUR. ‘Maar het is slechts het begin.’

Gene editing
De EU staat de import van genetisch gemodificeerde bananen niet toe. Maar een belangrijk detail is dat het RGA2-gen van nature ook in Cavendish-bananen voorkomt, alleen in afgezwakte vorm. De onderzoekers gaan nu vervolgproeven doen met Cavendish-bananen om cultivars te vinden met een goede oogst en resistentie tegen tropical race 4. Maar ook gene editing behoort tot de mogelijkheden. Daarmee hopen ze gericht de werking van het resistentie-gen in Cavendish te versterken.

Variatie
Volgens Kema, die een deel van de analyses in dit onderzoek uitvoerde, moet er nog iets gebeuren. Resistenties in monoculturen worden vroeg of laat weer doorbroken. ‘De volgende stap is om te zorgen voor meer variatie in de bananenproductie.’