Nieuws - 6 september 2007

Geld

1252_nieuws.jpg
Lange tijd heb ik een baantje gehad, daardoor had ik lange tijd genoeg geld. Ik heb ook lange tijd veel gedronken en lange tijd ging dat geld dus net zo hard weer op. Toen heb ik mijn baantje opgegeven en ben ik - half als gevolg, half voor mijn gezondheid - minder gaan drinken. Niet lang daarna ben ik gaan kraken en had ik weer een boel geld over, waardoor mijn goede voornemens hopeloos in het water vielen en – inderdaad - verzopen. Nu kraak ik niet meer, maar ik drink ook een stuk minder, oftewel ik krijg minder geld maar ik geef ook minder uit.
Ik zou dus nog steeds goed uit moeten komen, zou je denken, toch? Niets is minder waar. Sterker nog, ik ben blutter dan ooit. En waarom? Ik eet karig en loop naar de Albert Heijn als iemand voorstelt ergens een bakkie leut te gaan doen. Ik heb de afgelopen twee jaar geen kleren aangeschaft, op één set nieuwe sokken na, en als ik drink, doe ik dat voornamelijk thuis of bij vrienden. En laten we eerlijk zijn: wie zich arm drinkt aan Euroshopperbier heeft hulp nodig.
Maar ik ben eruit. Niet alleen ik drink minder, maar al mijn vrienden ook. En waar mijn inkomsten gehalveerd zijn, lenen of werken zij nog evenveel. En dus hebben ze klauwen geld over om allemaal ‘leuke’ dingen van te doen (overigens komt dat meestal neer op ergens minder drinken voor meer geld). Goede vrienden als ze zijn, vragen ze of ik mee ga. Goede vriend als ik ben, sla ik zo’n uitnodiging niet af. Bovendien houdt het excuus van de lege portemonnee geen stand: ‘Ach, een biertje kan je toch wel betalen, en weet je wat, je krijgt de tweede van mij.’ ‘Dan krijg je er van mij ook één’, roept de volgende. Na drie grote glazen zwaar bier lijkt je portemonnee al een stuk minder leeg dan aan het begin van de avond, en na de vierde kan dat ene rondje er plotseling wel af, dat weten die vrienden ook.
Zie hier het resultaat: het befaamde stukje maand aan het eind van mijn stufi is uitgegroeid tot tweeënhalve week leven op havermout met water! Vriendschap is duur.