Nieuws - 17 mei 2001

Gefopt door vogels

Gefopt door vogels

Ik dacht gisteren toch echt dat m'n mobieltje afging, maar de trilfunctie deed het niet. Ik keek om me heen of ik iemand anders zag, die bezig was met constant bereikbaar te zijn, maar nee hoor. Na nog eens goed geluisterd te hebben, bleek de beltoon uit de boom te komen. Ik was gefopt door een spreeuw, die de Nokia-tune had toegevoegd aan zijn repertoire.

Drs. Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek Nederland, voorheen werkzaam bij Alterra, beaamt dat verschillende soorten vogels goede imitators zijn. "Zingen is voor vogels een leerproces. Ze vervolmaken hun zang door soortgenoten te imiteren. Bovendien geldt voor vogels: hoe mooier de zang, hoe aantrekkelijker het mannetje. Bovendien dient het zingen om hun territorium af te bakenen. Soortgenoten die bij elkaar in de buurt verblijven, herkennen elkaars zang feilloos.

De bosrietzanger doet niets anders dan imiteren. Hij combineert zang van allerlei verschillende vogels. Maar het kan nog gekker. De liervogel uit Australi? imiteert zelfs geluiden van motorzagen en fototoestellen", zegt Foppen.

Nu maar hopen dat de vogels hier het geluid van de trilfunctie niet gaan overnemen. Foppen sluit het in ieder geval niet uit. | E.W.