Nieuws - 7 juni 2011

Geen Spinoza voor Wageningen

Zojuist zijn de winnaars van de Spinozapremies bekend gemaakt. Twee bèta- en één gammawetenschapper krijgen ieder 2,5 miljoen euro voor hun wetenschappelijk onderzoek.

spinoza.jpg
De Spinoza-premies van onderzoeksfinancier NWO worden ook wel de Nederlandse Nobelprijzen genoemd. Ze gaan naar de meest gerenommeerde wetenschappers van Nederland. Wageningen won de Spinoza in 2007, 2008 en 2009 met achtereenvolgens Marcel Dicke, Willem de Vos en Marten Scheffer. Dat was opmerkelijk omdat in de vijftien jaar daarvoor nooit een Wageningse onderzoeker die eer ten deel was gevallen.
Dit jaar worden ze uitgereikt aan astrofysicus Heino Falcke van de Universiteit van Amsterdam, communicatiewetenschapper Patti Valkenburg (eveneens UvA) en theoretisch natuurkundige Erik Verlinde van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Patti Valkenburg is de elfde vrouw die de Spinozapremie krijgt. Eerdere winnaars waren onder anderen voormalig minister Ronald Plasterk (bioloog), KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf (natuurkundige) en Frits van Oostrom (neerlandicus).

Kandidaten voor de premie worden voordragen door een rector magnificus van een universiteit of door één van de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW. Ook de adviesraden van de KNAW, de Netherlands Academy of Technology and Innovation, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren en de NWO-gebiedsbesturen mogen iemand tippen.

De prijs is vernoemd naar de grote Nederlandse verlichtingsdenker Baruch de Spinoza (1632-1677). Het is de zeventiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.