Nieuws - 25 januari 2007

Geen nominatie Academische Jaarprijs

De inzending van Wageningen Universiteit is dit jaar niet genomineerd voor de Academische Jaarprijs. Vorig jaar werd de prijs van honderdduizend euro voor het populariseren van wetenschap gewonnen door de Wageningse entomologen. Met het prijzengeld bekostigden zij het festival ‘City of insects’.

De jury van de Academische Jaarprijs - die vorig jaar werd gepromoot als de battle of the universities – kreeg dit jaar 21 plannen van 12 universiteiten onder ogen. ‘De juryleden moesten helaas constateren niet van alle universiteiten de plannen goed genoeg waren om mee te doen’, vertelt Tessie Vilé van de organisatie. Daarom maakte de jury op 20 januari zeven nominaties bekend van zes instellingen. Vilé noemt het wel ‘bijzonder jammer dat de winnaar van vorig jaar niet bij de genomineerden zat’.
Liesbeth van der Linden van de stafafdeling Onderwijs en onderzoek is teleurgesteld over de gang van zaken. Wageningen hield net als vorig jaar een voorselectie en diende maar één plan in. Maar het idee van de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse voor een project om burgers bewust te maken van het belang van natuur haalde de eindstrijd dus niet. ‘Terwijl wij hadden verwacht dat het plan net als vorig jaar automatisch zou worden genomineerd. Nu hebben ze halverwege de rit de spelregels veranderd’, aldus Van der Linden. / Yvonne de Hilster

De prijs die is ingesteld door NRC en wordt ondersteund door NWO en KNAW, wordt in juni voor de tweede maal uitgereikt.