Nieuws - 1 januari 1970

Fruitkenniscentrum Randwijk geopend

De appels vinden gretig aftrek onder de toegestroomde fruittelers op het terrein van PPO in Randwijk. Op donderdag 25 augustus kwamen er zo’n 250 fruittelers kennismaken met het nieuwe Fruitkenniscentrum Randwijk. Het concept van het nieuwe centrum is volgens ir Ernst van den Ende, directeur van PPO-Fruit, een Europese primeur.

Later op de middag werden de appeltjes verdrongen door de bakjes frites, stokjes saté, kroketten en Italiaanse ijsjes die gratis worden uitgedeeld. ‘We vieren vandaag feest, omdat we hier in korte tijd een unieke vorm van samenwerking tot stand hebben gebracht. Door onderzoek en bedrijfsleven te laten samenwonen willen we de kennisontwikkeling beter te laten aansluiten bij de vragen die in de sector leven’, zegt Van den Ende.
Hij heeft zojuist samen met Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), het nieuwe centrum geopend door symbolisch een appelboom leeg te plukken die speciaal voor deze open dag versneld was afgerijpt. In het nieuwe centrum werkt PPO-Fruit samen met Plant Research International, fruitteler Pieter Vernooij Fruit, Inova Fruit, Fruitconsult, het Productschap Tuinbouw en de NFO.
Het Fruitkenniscentrum wil de nieuwe broedplaats worden voor innovaties in de fruitsector. ‘Alleen met een instituut win je de oorlog niet. De klanten zijn veranderd en om daar op in te spelen hebben we elkaar hard nodig’, aldus Van den Ende. / GvM