Nieuws - 29 mei 2008

Froukje Scherjon

opinie_0_555.jpg
Het is stil in de ‘proeffabriek’. Door de nulweek, de studieweek voor studenten Life Sciences van Van Hall Larenstein in Leeuwarden, kookt en borrelt er niks. De stoomketels, mengmachines en distilleerapparaten in de voedingsmiddelentechnologiehal staan er werkloos bij. Niks aan, vindt beheerder Froukje Scherjon. Maar het geeft haar wel de tijd om de administratie op orde te brengen.
Froukje begeleidt VHL-studenten en de mbo-leerlingen van het aanpalende AOC bij practicums in de zuivelhal, de bakkerij, de vleeshal en de afdeling voor groente en fruitverwerking en drankentechnologie. Het grootste deel van de inventaris komt nog uit de Suvelskoalle van Bolsward, voor de vorming van VHL ooit de bakermat van de toegepaste voedingsmiddeltechnologie.
Studenten kloppen bij Froukje aan als zij bijvoorbeeld stabilisatoren in drinkyoghurt willen onderzoeken. ‘Heb je dit en dat, en kan ik veertig liter wegdraaien, mailen zij dan bij het projectvoorstel. Doorgaans heb ik alles op voorraad, en anders zorg ik dat het er komt. Maar soms hebben studenten iets nodig waarvan ik geen 25 kilo bij de groothandel wil bestellen. Dan moeten ze zelf naar de supermarkt.’
Froukje legt altijd uit hoe apparatuur werkt. Voedingstechneuten moeten meestal even aan haar wennen, merkt ze. ‘Ik praat snel en de apparatuur is best ingewikkeld, dus ze moeten goed opletten. De zuivelpompen mogen bijvoorbeeld niet drooglopen. Als dat dan toch dreigt te gebeuren reageer ik niet altijd even aardig.’ Maar als de boel lekker draait in de hal is Froukje in haar element. En helpt ze studenten om zaken net iets handiger aan te pakken.
Zelf voltooide ze afgelopen jaar de deeltijdopleiding Voedingsmiddelentechnologie. Na zes jaar in het VHL-lab wil ze nu eigenlijk bij een bedrijf de productie in. Maar wie weet keert ze later nog eens terug als docent.