Nieuws - 23 oktober 2008

Frisse wind

Ze zitten er alweer een tijdje, de nieuwe eerstejaars.

nieuws_2519.jpg
Elk jaar verbaas ik me er weer over hoe snel die frisse koppies uit alle windstreken zich transformeren tot hele passende Wageningse gezichten. In week één loopt er nog wel eens een verloren eendje in Forum rond, dat niet zo goed weet of de koffie uit de automaat of die van de Albronmevrouw lekkerder is. Zwetend zie je zo’n lieverdje heen en weer lopen op de begane grond. Ze doet alsof ze druk is met dingen in de prullenbak gooien en met kijken op de monitoren. Haar studiegenoten kent ze nog nét niet goed genoeg om zich bij de leukste jongen op een zitzak te voegen, of buiten bij de rokende meiden te gaan staan. Dit hele proces van onwennigheid duurt niet lang. In week drie heeft ze al een plekje gevonden op de zitzak en haar verschijning is dan al zó met haar omgeving versmolten dat ze gewoon iemand in Forum is.
Ik denk dat dit met iedereen gebeurt die naar een nieuwe plaats verhuist. Neem mijzelf. Hoewel mijn studiekeuze een verre van bewuste zet was (in mijn pubertijd was geloof ik niets echt een bewuste zet; mijn hobby’s waren slapen, eten en praten), ben ik heel erg op mijn plek hier. Als er íemand gewoon een gezicht in het Forum is, ben ik dat denk ik wel. Een gezicht dat weliswaar af en toe zuur kan kijken vanwege al dat gerecycle en geprotesteer, maar enfin, ik geloof dat er honderden studenten uit deze categorie hier rondlopen. En naar welke stad ik ook was verhuisd, ik was er altijd wel eentje geworden waarvan er nog heel veel zijn. Zonde eigenlijk.
Stiekem zou ik zo’n eerstejaars daarom wel op zijn eerste echte Forumdag willen vangen, nog voordat ie een WSO-lidmaatschap, een sportkaart en een Unitaspas heeft. Ik zou dat eerstejaarsje dan op mijn kamer willen houden zodat ik af en toe een vlaag van frisheid op kan vangen. Heerlijk. Helaas ben ik vóór mensenrechten enzo, en als er alleen al twee kippen op mijn kamer zouden wonen, zou dat onder bio-industrie vallen. Dat kan dus niet. Ik denk dat ik me er maar bij neer moet leggen dat sommige dingen voorbij gaan. En, zoals mijn moeder wel eens zegt: wie frisheid wil, moet eerst zelf eens deo kopen.