Nieuws - 15 oktober 2015

Frans Kok krijgt lintje bij zijn afscheid

tekst:
Rob Ramaker

Voedingshoogleraar Frans Kok is tijdens zijn afscheidscongres geridderd. Kok gaat met pensioen en nam vandaag in Orion afscheid van Wageningen Universiteit.

Foto: Guy Ackermans

Kok werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg zijn lintje opgespeld door Jean-Paul Gebben, de burgemeester van Renkum. In de begeleidende toespraak prees hij Koks academische prestaties maar ook zijn maatschappelijke bijdrage aan bevordering van een gezond voedingspatroon. De ceremonie maakte deel uit van het afscheidscongres van Kok. Behalve Walter Willett, eredoctor van Wageningen University, spraken hier verscheidene internationale sprekers.

Het algemene publiek kent Kok vooral uit de media. Daar bestreed hij veelvuldig ‘charlatans en goeroes’. Maar in het boek Gezond eten: Gewoon doen legde hij – met zichzelf als proefkonijn – ook uit wat het verschil is tussen een ongezond en gezond dieet. Daarnaast bouwde Kok als hoofd van Humane voeding de afdeling uit van twee naar vijf leerstoelgroepen. Verder publiceerde hij ruim 300 papers en begeleidde zo’n 70 promoties en was onder meer enkele jaren dean van de Wageningse universiteit.

In zijn afscheidsrede schetste Kok enkele interessante thema’s voor toekomstig onderzoek. Zo vindt hij dat gekeken moet worden naar de ‘dubbele last’ van slechte voeding voor kinderen in ontwikkelingslanden. Hier bestaat ondervoeding – gebrek aan gevarieerde voeding tijdens de jeugd – naast overvoeding, de hoge beschikbaarheid van vette of suikerrijke voedsel. Ook vroeg Kok zich af met welke voeding de geestelijke achteruitgang van ouderen tegen gegaan kan worden.

Kok wordt als hoofd van de afdeling Humane voeding opgevolgd door Kees de Graaf. Eerder dit jaar werden Ellen Kampman en Edith Feskens aangesteld als nieuwe leerstoelhouders binnen de afdeling.