Nieuws - 30 juni 2015

Foto's als kruimelspoor door de stad

tekst:
Roelof Kleis

Foto’s op Flickr laten precies zien hoe toeristen zich bewegen in een stad. Masterstudent Sander van der Drift bracht het voor Amsterdam in beeld en trekt er de aandacht mee.

De Amsterdamse krant Het Parool pikte het uiteraard op. Maar ook Omroep Gelderland en op Twitter, Facebook en LinkedIn wordt zijn verhaal driftig rondgepompt. ‘Hartstikke gaaf dat het zoveel aandacht krijgt.’

Wat hij als afstudeerthesis (voor Geo-Information Science) heeft gedaan is ook best opmerkelijk. Van der Drift slaagde erin met social media een nauwkeurig beeld te produceren van de toeristenstromen in Amsterdam. Hij gebruik daarvoor fotoplatform Flickr. Aanvankelijk wilde opdrachtgever AMS, het Amsterdamse instituut Advance Metropolitan Solutions, de link met Twitter leggen. ‘Maar dat is veel minder direct gelinkt aan toeristen’, legt Van der Drift uit.

‘Flickr is daarvoor bruibaarder. Het zijn voor de wat serieuzere amateurfotografen die Flickr gebruiken. Heel anders dan Instagram, dat toch voor voor selfies is en voor de jeugd. Op Flickr zet een toerist op één dag meestal tientallen en soms wel honderd foto’s’. Voor het doel van Van der Drift, het in kaart brengen van hotspots en hoe toeristen zich daartussen bewegen, is dat goud.

SandervanderDriftjpg.jpg

Hij zeefde daartoe uit drie miljoen foto’s -de productie van een decennium (2005-2014) Flickr over ons land- alle kiekjes die in Amsterdam zijn gemaakt. Dat waren er bijna een half miljoen. Op basis van de bij de foto’s geleverde informatie, de metadata, kon hij er de plaatjes uithalen van buitenlandse toeristen. Dat deed hij niet handmatig, hij schreef software en liet het de computer doen. Ongeveer een kwart van de foto’s bleef zo over.

Dat geeft op zich al een fraai overzicht van de herkomst van de toeristen. Amerikanen en Britten spannen de kroon, gevolgd door Duitsers, Italianen, Spanjaarden en Fransozen.Met slimme clusteralgoritmes (rekenregels) werd vervolgens orde in de enorme fotobrij gebracht. Dat leverde uiteindelijk het plaatje op dat de aandacht trok: Amsterdam en haar toeristische hotspots. Met nog meer rekenwerk werden ook de routes die toeristen afleggen uit de data getrokken.

De hotspots zijn wel bekend. Topper is de Dam. Ook de megaletters IAmsterdam voor het Rijksmuseum scoort hoog. Van der Drift: ‘Maar minstens zo interessant is dat mijn gegevens laten zien dat er veel plekken zijn waar weinig of helemaal geen toeristen komen. Daar kan de stad iets mee in haar promotie. Amsterdam heeft een groeiend probleem met het toerisme. Teveel mensen maken hetzelfde rondje. Met promotie zou je gericht de spreiding kunnen bevorderen.’

De Amsterdamse stadsbestuurders zijn volgens Van der Drift blij met het werk van de Wageningse student. ‘Dit soort data waren er nog niet. Er zijn wel gegevens over museumbezoek en bezoekers van bijvoorbeeld het Centraal Station, maar gegevens over pleinen en openbare plekken niet.’ Hij kreeg van zijn begeleiders een dikverdiende negen voor zijn werkstuk. Ook zijn andere cijfers zijn dik (8,9) in orde. Toch slaagde hij niet cum laude.

Van der Drift heeft deed de HTS in Arnhem en werkte vervolgens vier jaar als consultant voordat hij ging studeren. Aanvankelijk in Delft en als master in Wageningen. Zijn werkervaring nekt hem nu. ‘Ik heb vanwege mijn werkervaring een vrijstelling voor de stage. En met een vrijstelling kun je kennelijk niet cum laude slagen. Daar baal ik wel van. Maar mijn
begeleider is daarover nog in overleg met de examencommissie.’